We zijn niet alleen.

Volgens het persagentschap AFP zitten er op dit moment 1 miljard mensen wereldwijd thuis om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De uitbraak van het nieuw coronavirus startte in december 2019 in de regio Wuhan in China. Cornavirussen zijn virussen waarbij een corona (krans) te zien is onder de elektronenmicroscoop. De verspreiding van het virus ging enorm snel. Ondanks de draconische maatregelen die China nam, noemde de WHO van 30 januari de epidemie al een wereldwijde medische noodsituatie.

De uitbraak van SARS-CoV-2 in België was op 3 februari 2020 een feit, toen werd het virus vastgesteld bij een van de negen Belgische geëvacueerden die de dag ervoor met een vliegtuig arriveerden uit de Chinese stad Wuhan. Een tweede besmette persoon werd op 29 februari opgenomen in het ziekenhuis en op 11 maart viel in ons land de eerste dode. Op 13 maart, om middernacht, ging de zogenaamde lockdown-light in en moesten we officieel ‘in ons kot’ blijven’.

Ondertussen wordt in ongeveer 50 landen aan inwoners geadviseerd om binnen te blijven. In minstens 34 landen heerst er zelfs een absoluut uitgaansverbod. Sinds vandaag neemt ook Engeland maatregelen. Gisteren mocht nog bijna alles, vandaag zijn drie mensen een gevaarlijke samenscholing. Twee is het maximum.

Ondanks alle maatregelen is Covid-19 nog niet tegengehouden. In 5 dagen tijd ging het aantal besmettingen van 200.000 naar 380.000.

Gisteren was er in ons land voor het eerst een minder sterke toename van het aantal besmettingen en doden. “We hebben het beest bij zijn nekvel, nu mogen we niet lossen”, zei viroloog Steven Van Gucht.

Deze week is de week van de waarheid en zullen we weten of de maatregelen effectief zijn.