Er wordt met collega’s niet alleen samengewerkt, werkmakkers schaatsen ook weleens scheef met elkaar. En tijdens eindejaarsfeestjes blijkt dit wel heel erg vaak te gebeuren.

Llicit Encounters deed een onderzoek bij duizend mensen met een vaste relatie. Ongeveer één op drie – zowel dames als heren – gaf toe dat hij of zij de partner al eens bedrogen had met een collega, tijdens een eindejaarsfeestje op het werk.

Dat is behoorlijk veel, maar toch schrikken de onderzoekers niet echt van de resultaten. Volgens hen overkomt het bijna iedereen wel eens, dat hij of zij stiekem fantaseert over een knappe collega. Tijdens een feestje ziet die knappe collega er plots nòg knapper uit, want hij of zij heeft zich extra opgetut. Bovendien valt de spanning van het werk weg, vloeit de alcohol rijkelijk en is plots de drempel om vreemd te gaan een pak lager. Bij die ene misstap blijft het vervolgens niet: bij ongeveer de helft groeide dat uit tot een stiekeme affaire. Van de bedriegers liet elf procent weten dat hun partner nadien achter het bedrog kwam.

Door Ashley Madison, een andere datingsite, werden deze cijfers bevestigd. En als er twee onderzoeken zijn die dat zeggen, dan zal het wel waar zijn zeker? Omdat we dit wel wreed straffe cijfers vonden, vroegen we de mening van Sara Taels, de seksuologe die we al kennen van Vlaanderens pikantste BV-feestje.

LLicit Encounters en Ashley Madison (nu Ruby genaamd wegens het datalek-schandaal) zijn beide datingsites om een buitenechtelijke partner te vinden. De gegevens zijn dus specifiek verzameld bij personen die op zoek gaan naar een buitenechtelijke relatie. We gaan dit dus zeker met een grote korrel zout moeten nemen”, klinkt het.

“In het onderzoek van Llicit Encounters zou één derde van de mensen zijn partner bedrogen hebben tijdens een werk-eindejaarsfeest. Dit zijn erg hoge cijfers als we dit vergelijken met ander onderzoek naar de prevalentie van vreemdgaan. 34% van de mannen en 24% van de vrouwen heeft ooit een intieme ontmoeting gehad met een andere partner dan die van de relatie (2007, Tafoya & Spotzberg). Het is erg onwaarschijnlijk dat deze allemaal zouden hebben plaatsgevonden tijdens de feestdagen.”

“Als het aankomt op vreemdgaan klopt de uitspraak ‘de kat bij de melk zetten’. Mannen gaan vaker vreemd dan vrouwen en zeker mannen die vaker reizen voor het werk. Het gezegde ‘wat niet weet niet deert’ geldt evenzeer als het aan komt op vreemdgaan. Dit is ook de reden waarom er veel ontrouw gebeurt tijdens de zomermaanden of in grote steden: er is meer gelegenheid om ongezien ontrouw te zijn. Daarbovenop stijgen de ontrouwcijfers over de jaren heen door de beschikbaarheid van tools om ontrouw te kunnen zijn, zoals social media. Desondanks deze hoge cijfers vindt 90 procent het iets immoreel en 65 procent vind het onvergeeflijk. Wat maakt dat de gevolgen erg groot kunnen zijn.”

Sara Taels

“Zo is het de meest voorkomende reden van een scheiding. Als we dan weten dat er meer ontrouw gepleegd wordt wanneer er kinderen zijn, dit vermoedelijk door een toename in stress en minder kwaliteitsvolle tijd voor de relatie, kunnen de gevolgen ook een impact hebben op derden. Dus bezint eer je bemint. Een feestje met de collega´s kan erg leuk zijn, alcohol zorgt ervoor dat we extra in de mood raken, een avontuurtje van een aantal uurtjes kan zware gevolgen op lange termijn hebben. Uit het onderzoek van Llicit Encounters blijkt, dat 11 procent van de vreemdgangers wordt betrapt. Dit is volgens hen niet veel, maar vanuit therapeutisch perspectief is dit een erg groot risico om je leven volledig overhoop te zetten.”

“Als je andere seksuele behoeften hebt kan je hier ook de koe bij de horens vatten en het gesprek aangaan met je partner. Doe je dit liever niet alleen, kan je hiervoor altijd een seksuoloog of relatietherapeut inroepen.”

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.