Nee, erg vrolijk krijgt Frank Deboosere ons niet met de weersvoorspellingen. En dus verhuizen wij digitaal naar het golfterrein. Kom hier, caddie, en breng die golftas. We stappen het vliegtuig op naar de mooiste greens ter wereld.

Furnace Creek Golf Course (Death Valley, VS)

Furnace Creek Golf Course is een golfterreintje van extremen. Als het indrukwekkende uitzicht op de bergen van het Death Valley National Park u niet uit het lood slaat, dan doet de temperatuur dat wel. Tijdens de zomermaanden kan die oplopen tot meer dan vijftig graden. Onnodig te zeggen dat Furnace Creek een van de heetste terreinen ter wereld is. En dat u de achttien holes aldaar beter in de wintermaanden afwerkt. Dan kan u meteen vertellen dat u op het laagst gelegen golfterrein ter wereld gespeeld hebt. Furnace Creek Golf Course ligt immers 64 meter onder de zeespiegel.

Brickyard Crossing (Indianapolis, VS)

Wie absolute stilte eist op de green, golft maar beter niet in Indianapolis. Brickyard Crossing ligt voor een deel in het ovaal van de Indianapolis Motors Speedway, daar waar de beruchte Indy 500 plaatsvindt. Akkoord, die race houden ze maar een keer per jaar. En het moet al lukken dat u net dan aan uw eerste slag van de dag wil beginnen. Maar ook op andere dagen van het jaar zijn er regelmatig testsessies, trainingsritten en rondjes met toeristen. Wanneer u de vier holes afwerkt die binnen het ovaal liggen, is de kans dus groot dat er ook een bolide tegen 250 kilometer per uur rondjes zit te malen. Toch maar uitkijken waar die eerste slag terechtkomt.

Old Head Golf Links (Kinsale, Ierland)

Old Head Golf Links ligt in het Ierse Kinsale, maar dan wel op het meest zuidelijke punt van het plaatsje, dat recht de zee in loopt. Tijdens het golfen geniet u van het uitzicht, met als pronkstuk de Old Head-vuurtoren. Na de wedstrijd tafelt u op het hoogste niveau in de Lusitania Bar, het vijfsterrenrestaurant dat bij het golfterrein hoort. Uitpakken tijdens het diner doet u met het verhaal van de RMS Lusitania, die in 1915 niet gek ver van het golfterrein door de Duitsers naar de kabeljauwkelder getorpedeerd werd. Voor de Verenigde Staten hét sein om zich te mengen in de Eerste Wereldoorlog.

Pebble Beach Golf Links (Californië, VS)

Een balletje missen op de reeds in 1918 ontworpen Pebble Beach Golf Links in Californië is allerminst een schande. Iedereen raakt minstens één keer verblind door de adembenemende omgeving. Niet elke golfclub ligt langs een ruwe kustlijn die uitkomt op de Grote Oceaan. De 77-jarge Jack Nicklaus, een van de beste golfers aller tijden, verwoordt het zo: “Als ik mijn allerlaatste wedstrijd ooit zou moeten spelen, zou ik het op Pebble Beach doen. Het is het mooiste golfterrein ter wereld. Ik was verkocht van de eerste keer dat ik er kwam.”

TPC Sawgrass (Ponte Vedra Beach, VS)

TPC Sawgrass in Florida staat vooral bekend voor zijn zeventiende hole, die eigenlijk op een klein schiereiland ligt en daardoor jaarlijks zo’n 100.000 golfballen een klein zeemansgraf bezorgt. Niet dat die aparte teraardebestelling oorspronkelijk de bedoeling was. De aanleg van het meer verliep gewoon een beetje moeilijk, waardoor de ontwerpers beslisten om de hole bijna helemaal te omringen met water. Ondertussen staat TPC Sawgrass geboekt als een van golfbaanontwerper Pete Dye’s meest vermaarde werken. Spelers moeten alleen over voldoende ballen beschikken voor als het niet vlotten wil aan nummer zeventien.

New South Wales Golf Club (La Perouse, Australië)

“Land in zicht!”, moet de Britse ontdekkingsreiziger James Cook geroepen hebben toen hij op 29 april 1770 het Australische continent ontdekte. Wanneer hij enige tijd later water ging halen in Botany Bay durfde hij wellicht niet vermoeden dat op die plaats een kleine driehonderd jaar later een van de meest bekende golfterreinen van Australië zou liggen. Van Cook zelf blijft er intussen niet veel meer over. Maar zowel de omgeving als de in 1926 opgerichte golfclub dragen nog steeds de naam die de wereldreiziger aan zijn nieuw ontdekte gebied gaf.

Shadow Creek (Las Vegas, VS)

Aankomen in Las Vegas, valiezen uitladen en met de sportzak richting de peperdure golfterreinen van Shadow Creek trekken, lijkt een leuk plan. Maar de kans dat u ook daadwerkelijk een balletje mag slaan op de golfclub van Casino-keizer Steve Wynn is klein. Op Shadow Creek komt u immers alleen op uitnodiging. En dan nog alleen als u in de MGM Grand verblijft. Er valt wel wat voor te zeggen, natuurlijk. Shadow Creek is een volledig kunstmatig aangelegd golfterrein, met 21.000 bomen die zo geplaatst zijn dat de spelers voldoende privacy hebben. Kostprijs: een kleine 100 miljoen Amerikaanse dollar. De kostprijs voor een partijtje golf is met 500 Amerikaanse dollar dan ook navenant. Voor dat bedrag krijgt u wel een caddie en een heen- en terugrit naar de golfcourse per limousine cadeau.

Fossil Trace Golf Club (Denver, VS)

Fossil Trace Golf Club opende pas in 2003, maar komt een pak ouder voor de dag dan u zou denken. Uiteraard door de machines die her en der het terrein versieren en die dateren uit de tijd dat de oppervlakte nog gebruikt werd voor mijnbouw. Maar nog meer dankzij de fossiele overblijfselen van dinosauriërs die hier zo’n 64 miljoen jaar geleden rondliepen. Kijk maar eens tussen holes 11 en 15. En is dat geen voetafdruk van een Triceratops naast green nummer twaalf? Inderdaad. Nu nog uzelf de geschiedenis in golfen op deze 18 voorhistorische holes.

Mauna Kea Golf Course (Hawaï, VS)

Toen de beroemde en inmiddels overleden golfbaanontwerper Robert Trent Jones begin jaren 60 aan Laurance S. Rockefeller beloofde om in Hawaï het mooiste golfterrein ter wereld uit te tekenen, zat hij er niet ver naast. Aan Kohala Coast slentert u van hole naar hole tussen palmbomen en zwarte lavastenen, terwijl de Grote Oceaan tegen de kustlijn kabbelt. Mauna Kea Golf Course kreeg in 2008 nog een fabelachtige opsmuk van Rees Jones, zoon van Robert Trent. Het is nu een van de milieuvriendelijkste golfbanen ter wereld.

Kingsbarns Golf Links (St. Andrews, Schotland)

St. Andrews aan de Schotse Noordzeekust staat bekend als hoofdstad van de golfsport omdat er verschillende golfterreinen liggen. De bekendste is ongetwijfeld Old Course, die met een startjaar ergens in de zestiende eeuw zowat overal ter wereld beschouwd wordt als de oudste golfbaan op aarde. Op Kingsbarns Golf Links begonnen ze ‘pas’ met golf in 1793, maar eerlijk zijn ze er wel. Wanneer uw caddie niet voldoet aan de verwachtingen, betaalt de golfclub het surplus dat u ervoor betaald heeft netjes terug. Zeg nog eens dat Schotten gierig zijn.

Gepubliceerd door Greg VR

* Censored *