Het allerlaatste seizoen mag dan een bittere nasmaak hebben achtergelaten bij de fans, er is geen ontkennen aan dat Game of Thrones één van de meeste geweldige en epische tv-series was aller tijden.

Er is natuurlijk nu een leegte ontstaan die dringend moet worden opgevuld om de honger van vele fantasy-fans te stillen. Gelukkig is Het lied van ijs en vuur  niet de enige boekenreeks waar tv-makers inspiratie uit kunnen halen.

Onderstaande tien nagelbijters zijn in onze ogen zeer geschikte kandidaten om Jon Snow, Tyrion en Daenerys Targaryen een poepje te laten ruiken.

10. De Avonturen van Taran (The Chronicles of Prydain)

Dit is een vijfdelige fantasyserie  geschreven door de Amerikaanse schrijver Lloyd Alexander en ze werden tussen 1960 en 1969 gepubliceerd. Net zoals in de Kronieken van Narnia, maken jonge lezers kennis met een wereld vol fantasiewezens gecombineerd met humor, avontuur en bovennatuurlijke intriges.

Het hoofdpersonage is de weesjongen Taran die in loop van de boeken uitgroeit van varkenshoeder tot een onbevreesde ridder. Hiervoor moet hij kwaadaardige heersers verslaan, maar gelukkig krijgt hij de hulp van enkele mythische wezens.

9. Deryni Rising

Dit verhaal speelt zich af in het fictieve koninkrijk Gwynedd. De jonge Kelson Haldane moet na het overlijden van zijn vader opeens de troon bestijgen en zo vrede brengen in de overige tien koninkrijken. Hij wordt hierin bijgestaan door zijn raadgever en tovenaar Alaric Morgan. Het Deryni-volk, een ras met magische krachten, heeft intussen gezworen om de macht terug te grijpen.

In de laatste drie decennia is het boek minstens al tien keer herdrukt geweest, waardoor het moeilijk te geloven is dat er nog geen tv-reeks op gebaseerd is. Originele inspiratie genoeg.

8. De Kronieken van Narnia (The Chronicles of Narnia) 

Dit is wellicht de fantasyreeks in deze lijst met de grootste naambekendheid. Dit omdat de eerste drie boeken van deze zevendelige reeks al verfilmd zijn geweest. De eerste twee waren een succes aan de box office, maar de derde flopte grandioos waardoor de verfilmingen werden stopgezet en de acteurs uit de reeks ieder hun eigen weg gingen.

Zonde, want de wereld van Narnia heeft nog zoveel spannends te bieden. Zoveel zelfs dat er gemakkelijk een deel tv-seizoenen uit getapt zou kunnen worden. Iets wat Netflix niet ontgaan is, aangezien zij onlangs de rechten op alle Narnia-boeken hebben verworven. Tot nu blijven ze nog erg mysterieus over hun plannen met de reeks, maar met een beetje geluk weet je wat te bingewatchen over enkele jaren.

7. Zilverdolk (Daggerspell)

Vierhonderd jaar geleden vonden twee onschuldige geliefden de dood door toedoen van een zelfzuchtige jonge edelman. Hij erkende schuld, maar zweerde niet te rusten totdat dit kwaad zou zijn rechtgezet. Zo legde hij de grondslag voor de levens van Jill en allen die haar lief zouden zijn: haar vader, de huurling Cullyn, de woesteling Rhodry Maelwaedd en de machtige kruidenkenner Nevyn. Bijgestaan door het geheimzinnige Natuurvolk gaat Jill op pad om de eeuwenoude voorbeschikking waar te maken.

Zilverdolk is de eerste roman in de prachtige serie over Deverry en het Westland – een onvergetelijk mooi verhaal over moedige avonturen, tijdloze liefde, hachelijke strijd en pure magie.  Liefhebbers van fantastische sagen zouden dit verhaal maar al te graag tot leven zien komen op het kleine scherm.

6. The Great Book of Amber 

In de reeks ‘Amber’ beschrijft auteur Roger Zelazny een wereld vol magie en betovering. In deze realiteit is de de werkelijkheid, zoals wij die kennen, slechts een afspiegeling. Het magische koninkrijk Amber is de echte wereld, de basis van alles. Amber werpt zijn schaduwen overal om zich heen, schaduwwerelden die op Amber lijken, maar het net niet zijn. Hoe verder je van Amber reist, des te gevaarlijker de schaduwwerelden zijn. De aarde is in dit verhaal niets anders dan één van de vele schaduwwerelden. Het is niet zomaar mogelijk om van de ene schaduwwereld naar de andere te reizen, tenzij je de nodige magische gaven hebt, zoals het geval is bij de machthebbers in Amber.

TV-makers kunnen inspiratie putten uit maar liefst tien boeken.

5. The Dark Elf Trilogie

In de boeken van J.R.R. Tolkien zijn elfen op mensen gelijkende wezens die nooit zullen sterven door ouderdom, maar wel als ze in de strijd vallen of verongelukken. In de versie van RA Salvatore worden ze eerder voorgesteld als zeer donkere wezens, zowel uiterlijk als innerlijk, met spierwit haar. De Drow – zoals deze elfachtige wezens in het boek genoemd worden –  wonen in de fantasiewereld Underdark onder de leiding van hogepriesteres Lloth. Eén donkere elf met de naam Drizzt slaagt erin te ontsnappen uit haar greep en gaat op een wilde verkenning buiten zijn eigen leefwereld.

4. De Runelords

Het hoofdthema van deze serie fantasieromans van de Amerikaanse auteur David Farland is voornamelijk magie. In zijn wereld wordt magie uitgedeeld door de mysterieuze Dedicates. Maar om de magie in ontvangst te nemen, moet je telkens een stukje van je menselijkheid opofferen of fysieke kenmerken. Zo moet je bijvoorbeeld om in de toekomst te mogen zien, je eigen zicht opgeven. Zij die bijna alles hebben opgegeven om de meest magische wezens ooit te kunnen zijn, staan in het boek beter bekend als de Runelords.

3. Het Oog van de Wereld (The Eye of the World)

Het Oog van de Wereld is het eerste deel van de klassieke fantasy-cyclus Het Rad des Tijds van Robert Jordan. Een epos van maar liefst veertien delen waarmee Jordan miljoenen lezers over de hele wereld heeft weten te bereiken. De personages lijken hier en daar ontzettend op die van Tolkien, hetgeen overigens als sneeuw voor de zon verdwijnt naarmate de serie vordert. Ondanks de traagheid van het verhaal, zijn het de 4.000 pagina’s lezen meer dan waard. De fantasiewereld waarin het verhaal zich afspeelt is zo divers, zo goed uitgedacht dat je juis wilt dat het traag is.

Uiteraard gaat het over de strijd tussen goed en kwaad, in dit geval Licht en Duister. Hoe kan het ook anders, met een mengeling van magie en zwaardkunsten. Iedere lezer kan zich desgewenst identificeren met een van de hoofdpersonen, omdat er een breed scala aan types wordt opgevoerd.

2. Een Tovenaar van Earthsea (A Wizard of Earthsea)

Deze fantasy-roman van de Amerikaanse schrijver Ursula K. Le Guin dateert al van 1968. Het wordt als een klassieker van de fantasie en jeugdliteratuur beschouwd en is op grote schaal invloedrijk binnen het genre geweest. Het is een zeer sfeervol boek dat een heel apart universum oproept. Laatst werd er een mini-serie van gemaakt die de boeken totaal niet waardig is, dus er is nood aan een herkansing.

Het verhaal heeft wat weg van de populaire Harry Potter. Als een leerling-tovenaar bijna aan het eind van zijn opleiding is aangekomen gaat het mis. Hij wil opscheppen met zijn magie en roept een donker gevaarlijk wezen zonder naam aan.

1.Drakenvlucht (Dragonflight)

De draken uit Game of Thrones waren bijzonder realistisch. Dus je kan stellen dat de tijd rijp is op gebied van computereffecten om volgende boekenreeks naar het kleine scherm te brengen.  Een elite-eenheid van drakenrijders en hun telepatische draken beschermt de planeet Pern tegen Draad: een dodelijke substantie die op gezette tijden uit de lucht komt vallen en de complete beschaving verwoest. De Drakenrijders-serie van Ann McCaffrey loopt al sinds 1968 en er is al vaak sprake geweest van een mogelijke verfilming of een serie. Warner Bros. heeft al een optie genomen op de filmrechten. Laten we hopen dat ze het op een akkoordje gooien met HBO.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."