Voertuig verbeurd verklaard en vijf jaar rijverbod voor vrouw zonder rijbewijs.

Politierechter Peter D’hondt geeft Erica B. uit Buggenhout één jaar cel met uitstel, 4000 euro boete, vijf jaar rijverbod en verklaart haar Ford Mondeo verbeurd. Daarmee velt hij een bijzonder zwaar vonnis, maar voor de rechter was de maat vol.

De vrouw stond voor de derde maal voor de rechter omdat ze rondreed zonder rijbewijs. Ze was in 2003 al een eerste keer veroordeeld, maar bleef gewoon verder rijden. Ze beweerde dat ze wel degelijk een rijbewijs had maar dat ze ‘het gewoon verloren had en nergens nog iets was terug te vinden.’

Vorig jaar liep ze opnieuw tegen de politie-lamp. Zelde scenario: betrapt achter het stuur zonder rijbewijs en zonder haar examens af te leggen. “Ik heb nochtans een rijbewijs,“ beweerde ze, “maar zowel bij de stad als bij de diensten rijbewijs, vinden ze het gewoon niet meer terug.”

Sarie De Vrieze van het openbaar ministerie ging niet mee in het verhaal van de vrouw en vroeg om een strenge straf: “Ze heeft nooit een rijbewijs gehad en nooit proeven afgelegd. Ze werd al 2003, 2016 en nu dit jaar betrapt achter het stuur. Het is tijd dat er ingegrepen wordt.”

Dat is precies wat politierecht D’Hondt deed. Hij beëindigde de zitting met een ernstige waarschuwing voor de vrouw: “Bij een volgende ontmoeting stuur ik je naar de gevangenis voor minstens enkele jaren. Het moet afgelopen zijn.”