Het zwembad op Kortrijk Weide had een een huzarenstukje moeten zijn: een glijbaan van 160 meter, het grootste zwembad in de provincie, meer glijbanen dan in het waterparadijs van Bellewaerde. 

Maar daar kwam vorige week een abrupt einde aan toen een brand het pronkstuk van het zwembad volledig vernielde. De glijbaantoren met vijf glijbanen stond in lichterlaaie en brandde volledig uit. Een black hole, turbo, duo slide, abyss met tol en eentje met banden: er is niets meer van overgebleven. De glijbanen zullen terug heropgebouwd worden, maar dat kan nog een tijdje duren, daar ze in het buitenland gemaakt worden en de productie en levering al snel enkele maanden duurt.

Maar het kan nog erger. Onderstaande waterglijbanen moesten kort na de opening meteen sluiten en niet vanwege een vuurtje…

1. Steamer Slide, Calypso Water Park, Canada

In 2015 werden er maar liefst 20 veiligheidsovertredingen vastgesteld bij de Steamer Slide. Dit na klachten van talloze bezoekers die allemaal gewond waren geraakt na een tripje naar beneden. Het waterpark was dan ook genoodzaakt de hele constructie terug af te breken. 

2. AquaSphere, PARC, Australië

De AquaSpere waterglijbaan in het Peninsula Aquatic Recreational Centre moest al kort na de opening 2016 plaatsmaken voor een nieuwe waterglijbaan met raften, vanwege teveel gekwetste waterratten.

3. Shoot the Rapids, Cedar Point, Ohio

Shoot The Rapids was een enorme waterglijbaan die gebruikmaakte van een raft waarin tien mensen tegelijkertijd konden plaatsnemen. Dat bleek naderhand een te zwaar gewicht te zijn met als gevolg dat een 11-jarig kind tijdens de afdaling eruit gezwierd werd met enorm zware verwondingen tot gevolg.

4. Black Hole Water Slide, Wet n Wild Water Park, Orlando

Eén van de beruchtste waterglijbanen ooit. De Black Hole glijbaan moest in 2016 sluiten omdat er gewoonweg teveel rechtszaken werden aangespannen tegen het waterpark, van bezoekers die kwamen vast te zitten in deze natte valstrik.

5. Insano Water Slide, Beach Park, Brazilië

Op het moment van de opening was het officieel nog de hoogste waterglijbaan ter wereld en met dezelfde hoogte als een gebouw van veertien verdiepingen. De glijbaan was zo steil dat je op vier seconden weer beneden was. Dit kon ook niet anders dan resulteren in pijnlijke aflopen. 

6. Sahara Sidewinders, Kalahari Resort, Ohio

Het lanceerplatform van deze glijbaan leverde rugklachten op: de zwemmer viel loodrecht naar beneden in de glijbaan na het openklappen van het luik onder de voeten. Met een gemiddelde snelheid van 40 km/u gleed men naar beneden.

7. Verruckt, Kansas City Water Park

Vorig jaar werd een jongetje onthoofd door ‘de hoogste waterglijbaan op aarde’ . Bezoekers worden in de attractie per drie vastgemaakt in een bootje dat steil naar beneden wordt gelanceerd en daarbij een snelheid tot 100 kilometer per uur haalt. Door een zware ontwerpfout kwam het bootje waarin de tienjarige Caleb zat echter in de problemen. Het kwam van de baan los en de kleine Caleb’s hoofd botste tegen een metalen ring. De reddingsdiensten troffen de jongen onthoofd aan in het waterbekken van de waterglijbaan. 

8. Fort Rapids Indoor Water Park, Columbus

Het park stond meer bekend voor zijn geschiedenis van veiligheidsovertredingen dan het waterpret. Op één jaar tijd werden er maar liefst 75 risicopunten aangetroffen, waarvan 49 zeer kritisch. Dat er nog geen doden waren gevallen in het park, is een klein wonder.

9. Cannonball Loop, Action Park, New Jersey

Een waterpark verantwoordelijk voor maar liefst zes doden van 1978 tot 1996. Drenkelingen in een golfslagbad zonder toezicht, een dodelijke hoofdwonde tijdens de afdaling, een hartaanval vanwege het extreme koude water, elektrische bedrading open en bloot,… Het park kreeg dan ook snel de benaming Accident Park.

Ook de beruchte waterglijbaan Cannonball Loop werd gebouwd met totaal geen aandacht voor de veiligheid met alle gevolgen van dien.  De eigenaar zou destijds de medewerkers 100 dollar betaald hebben om de looping uit te testen. Ondanks het feit dat ze allemaal bont en blauw eruit kwamen, besliste de eigenaar de glijbaan toch te openen voor gebruik.

10. Vertigo Slide, Spanje

Toen de Brit Jamie Norman van de ultrasnelle waterglijbaan Vertigo gleed, ging het valluik niet helemaal open met alle (pijnlijke) gevolgen van dien. Het valluik ging maar deels open waardoor de Brit er met zijn hele lichaam tegenaan schuurde. Hij liep verwondingen op aan zijn benen, armen en zijn gezicht. Wat nog meer verbazend is, is dat de rit slechts tien minuten na het voorval opnieuw werd geopend. Tja, geld moet rollen… en glijden blijkbaar.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."