And the Oscar goes to…

Naar de stoere worstelende heren en dames van het World Wrestling Entertainment (WWE) uiteraard. Al sinds 1952 weten ze met hun beste acteertalent dertien miljoen kijkers in eigen land te bereiken. Daarnaast wordt het spektakel uitgezonden in 170 landen en is het in dertig talen beschikbaar.

De actie in de ring (en daarbuiten) mag dan grotendeels wel gespeeld zijn, er worden wel degelijk halsbrekende toeren uitgehaald. De worstelaars die de ring hebben verlaten op een draagberrie richting het ziekenhuis zijn al niet meer op twee handen te tellen. Wellicht omdat de vingers van die handen ook gebroken zijn.

Omdat het de laatste jaren het wat de spuigaten liep, zijn de opgeleide worstelaars tijdens hun gesimuleerde gevechten ook gebonden aan deel regels.

Zo zijn volgende bewegingen en manoeuvres volledig verbannen uit het WWE wegens te riskant, tenzij ze op voorhand uitdrukkelijk zijn toegelaten door de worstelaars in kwestie.

1. De Piledriver

Bij deze beweging grijpt de worstelaar zijn tegenstander, draait hem om met zijn hoofd tussen de benen en laat hem vallen in een zittende positie waardoor de opponent met het hoofd tegen de canvas smakt. Dit kan serieuze nekblessures tot gevolg hebben, tot zelfs verlamming. De Piledriver werd door de WWE verbannen in 2000 omdat drie jaar ervoor het vreselijk mis ging in een worstelpartij tussen Owen Hart en Stone Cold Steve Austin. Hart voerde een verkeerd uitgevoerde Piledriver uit op Austin, waardoor Austin tijdelijk verlamd bleef en genoodzaakt was in 2003 op pensioen te gaan. Alleen de enorm ervaren worstelaars zoals Kane en The Undertaker mogen dit manoeuvre nog uitvoeren.

https://www.youtube.com/watch?v=p6OEOATjey0

2. De Canadian Destroyer

Hierbij wordt het hoofd van tegenstander geklemd tussen de benen en voert de worstelaar een frontflip uit terwijl het hoofd van de tegenstander via een backflip weer kennis maakt met de vloer. Eén van de spectaculairste bewegingen in het worstelen, maar zeer gevaarlijk. Ondanks het feit dat de Canadian Destroyer al een tijdje gebannen is, heeft de WWE vorige maand groen licht gegeven voor een identieke beweging maar onder een andere naam, namelijk The Panama Sunrise.

3. De Avalanche Bloody Sunday

In het professioneel worstelentertainment is de DDT een bekende finishing move. Een worstelaar pakt de tegenstander in een greep om zijn hoofd en werpt zichzelf achterwaarts tegen het canvas, het hoofd van de tegenstander gaat hierin mee en wordt als het ware in het canvas geslagen als een houten paal.  Tijdens een Avalanche Bloody Sunday gebeurt dit al duikend vanop de touwen. Het is aan de tegenstander om proberen om op te schouders eerst te landen, anders kan het leiden tot ernstige verwondingen. 

https://www.youtube.com/watch?v=sVBsOTjZQ4s

4. De Victory Star Drop

Deze beweging is zowel glorieus acrobatisch als brutaal. Bedacht door de Japanse worstelaarster,  Manami Toyota is dit zelfs zo gevaarlijk dat haar tegenstanders uiteindelijk weigerden de beweging samen uit te voeren. Vanop de touwen wordt het slachtoffer klem gegrepen met de benen om samen nadien een achterwaartse salto te doen. Geloof ons, het ziet er nog pijnlijker uit dan het klinkt.

5. Shooting Star Press

Deze beweging werd onmiddellijk verbannen na onderstaande match tussen Brock Lesnar en Kurt Angle tijdens Wrestlemania XIX. Lesnar probeerde de Heilige Graal der touwmanoeuvres uit te voeren, namelijk als een vallende ster op zijn tegenstander in te beuken, maar hij faalde miserabel. Resultaat was een zware hersenschudding en permanente schade aan de nekwervels. 

6. De Dragon Screw Neck Whip

Hier wordt de opponent horizontaal op de touwen geplaatst en met een felle draaiende beweging naar beneden gevlamd. Een uiterst gevaarlijk huzarenstukje dat alleen nog maar succesvol is uitgevoerd geweest door de bedenker zelf, Keiji Mutoh. Andere worstelaars wagen zich er zelfs niet aan, omdat ze van mening zijn dat het wel eens de nek kan breken als een twijgje.

7. De Poisoned Frankensteiner

De worstelaar springt op de schouders van zijn rivaal en laat zich supersnel naar achteren vallen. Een beweging die voor beiden ontzettend gevaarlijk is en kan leiden tot serieuze hoofdletsels. Waardoor je de rest van je leven ronddwaalt als het monster van Frankenstein.

https://www.youtube.com/watch?v=15WY5aqd75k

8. De Tiger Driver 91

Dit is een geesteskind van de Japanse worstelaar Mitsuharu Misawa. De armen worden klem gehouden terwijl het hoofd van de tegenstander gekneld zit tussen de zweterige dijen van de worstelaar. Vervolgens wordt de arme stakker opgetild om nadien met het hoofd tegen het canvas te smakken. De Tiger Driver 91 is dan ook voor overduidelijke redenen niet welkom in de WWE.

9. De Kawada Driver

Opnieuw weer een creatie uitgevonden door een Japanner. Maar dat ze in Japan een hele gereedschapskist aan schroeven ontbreken, wisten we al even. Maar deze zou volgens de geruchten per ongeluk uitgevonden zijn, want de worstelaar Toshiaki Kawada in onderstaand filmpje was van plan een totaal andere manoeuvre uit te voeren. Opnieuw wordt het hoofd van de opponent gekneld tussen de benen, daarna zwiert de worstelaar hem omhoog zodat het deze keer zijn hoofd is dat nader kennis maakt met andermans edele delen. Hierna wordt de tegenstander op de vloer gekwakt. Indien onvoorbereid, kan het leiden tot serieuze rugblessures.

https://www.youtube.com/watch?v=sjhTBj0NbaI

10. De Burning Hammer

Het is duidelijk dat de Japanse worstelbewegingen deze lijst domineren, want je moet wel heel zot zijn om deze vlammende hamer uit te voeren. Het is zelfs zo gevaarlijk dat de bedenker Kenta Kobashi het manoeuvre nog maar zeven keer heeft uitgevoerd in zijn hele carrière. En dat telkens op vier specifieke worstelaars die hij honderd procent vertrouwd. Net zoals de Poisoned Frankensteiner krijgt de slachtoffer nauwelijks de tijd om aan een veilige landing te denken. De opponent wordt als het ware gedragen als een sjaal rond de nek om nadien zijdelings naar de vloer gekegeld te worden.

Het spreekt vanzelf dat we de lezers niet aanraden om deze fatale bewegingen thuis zelf uit te voeren.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."