De sfeer wordt grimmig.

Het favoriete woord van onze gouverneur Cathy Berx is ‘handhaven’. Wel, in Groot-Britannië zet premier Boris Johnson haar woorden om in daden. Britten die de quarantaineregels overtreden wanneer ze met het coronavirus zijn besmet, riskeren binnenkort boetes tot 10.000 pond (11.000 euro).

Opgepookt door onheilsprofeten die zich presenteren als wetenschappers, circuleren apocalyptische voorspellingen die de maatschappij verzuren. In de journaals is het glas half leeg en trekt men de kaart van de fysieke gezondheid. Zij die er voor waarschuwen dat de maatregelen geen zwaardere gevolgen mogen veroorzaken dan de kwaal, worden als niet integer aan de kant geschoven. Experten gaan in open brieven en voor de televisiecamera’s met mekaar in de clinch. Politici uiten hun frustratie over die experten-oorlog. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) stuurde zelfs een persbericht de wereld in, met een oproep om het gekibbel te stoppen. Maar de experts staan op hun beurt perplex van die oproep en kaatsen de bal terug: “Bizar dat de regering nu van ons een hocus pocus-oplossing verwacht”, klinkt het.

Laten we het voorzichtig samenvatten als ‘zenuwachtigheid’. Woensdag is er een nieuwe Nationale Veiligheidsraad. Politiek gezien, is de timing slecht. Je kan bezwaarlijk beweren dat Sophie Wilmès het vertrouwen van de bevolking geniet. Toch zal zij belangrijke knopen moeten doorhakken.

De cijfers zijn niet goed, nergens, niet in ons land en ook niet wereldwijd. Over de hele wereld zijn al meer dan 30,6 miljoen mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt. In Amerika telt men 200.000 doden, in ons land 100.000 besmettingen. We merken op dit moment een exponentiële toename van het aantal besmettingen. Professor biostatistiek Geert Molenberghs verwacht begin oktober gemiddeld 6.500 nieuwe besmettingen per dag. Zullen de politici die tegen 1 oktober een nieuwe federale regering moeten aanbieden, de professionele moed hebben om maatregelen te nemen die niet populair zijn? Of komen er versoepelingen?