CD&V wil een nieuwe voorzitter.

De verkiezingen van 26 mei waren een koude douche voor CD&V. De partij zakte naar een historisch dieptepunt van slechts 15 procent.

De katholieken beslisten toen om ‘12 apostelen’ aan het werk te zetten – we verzinnen dit niet – die de nederlaag zouden analyseren.

Na een interne bevraging hebben de 12 nu hun rapport klaar. Ze zijn niet mals voor eigen partijwerking en de kiescampagne. Aanbevelingen luiden als volgt: scherper en duidelijker zijn, beter communiceren, vernieuwen en verjongen en de interne organisatie professionaliseren.

“Wie de uitslag enkel toewijst aan ‘de omstandigheden’ onderschat de onvrede en ‘sense of urgency’” melden zij in hun rapport: “Wie hoopt dat een paar personeelswissels of een uitgekiende Facebook-campagne het tij zullen doen keren, moeten we ontgoochelen.”

De werkgroep wil ook afwijken van het ‘moedige midden’ waar Beke voor stond. CD&V voornamelijk ‘dichter bij de mensen’ gaan brengen.

Dat probeerde voorzitter Beke wel. Hij reed met zijn fiets naar de koning. Maar het heeft niet mogen zijn. Bij de volgende voorzittersverkiezing is het Kuifje van de Wetstraat geen kandidaat meer om voorzitter te worden.

De Tjeven zetten de waarschuwende vingers van de apostelen meteen om in een duidelijke en scherpe afsluiter: “Wie zich kandidaat zal stellen voor de nieuwe voorzitter, is nog niet duidelijk. Maar een duo-voorzitter komt er al zeker niet.”

Amen.