Veroordeeld door Assisen maar ‘slechts’ een enkelband. Hij is er vandoor.

In mei werd Paul Bloemen (53) door het assisenhof van Leuven veroordeeld tot 15 jaar cel voor doodslag op kapster Anja Vanheer (47) uit Kortenaken.  Anja was gewurgd en werd in een onnatuurlijke houding dood aangetroffen in haar zetel op 17 augusts 2017. Zij was al een paar dagen dood toen ze haar vonden. Bloemen was al die tijd ook in huis, maar kon zich niets herinneren, omdat hij een black-out had. Ten minste, dat was zijn uitleg aan de speurders. De deskundige psycholoog deed tijdens het proces die verklaring af als onzin.

De procureur eiste 21 jaar, Bloemen kreeg er 15.

Bloemen zat in afwachting van zijn proces onder elektronisch toezicht bij zijn broer thuis in Melsele. Het merkwaardige is dat hij ook nà zijn veroordeling een enkelband kreeg.

Woensdag kregen de nabestaanden van Anja te horen dat hij weg was. Een zware klap voor de familie die met veel vragen achterblijft. Waarom was de rechter niet ingegaan op de vraag tot onmiddellijke aanhouding van de procureur? Waarom is er niet naar hen geluisterd terwijl zij aan de noodrem hadden getrokken en hadden gewaarschuwd dat hij zou vluchten? En waarom staat iemand die 15 jaar kreeg enkel een nationaal geseind?

De familie vermoedt dan ook dat hij in Spanje zit. Dat deed hij in het verleden wel vaker. Volgens de nabestaanden zo’n vijftig keer. “Iedere keer als Paul ruzie, of problemen had, vluchtte hij naar Spanje”, aldus een aangeslagen familie.

Bloemen kreeg de enkelband omdat hij cassatie had aangevraagd. Wellicht zou hij volgende week daarvan een oproepingsbrief hebben gekregen in de postbus van zijn broer in Melsele.

De kans is groot dat Bloemen naar oude gewoonte de noorderzon ruilde voor de zuiderzon.