Rembrandt in zijn ‘schoon kostuum’.

Niet alleen de afmetingen van het zelfportet (klein) is bijzonder, maar ook het feit dat hij zichzelf schildert in zijn zondagse kleren is ongewoon. Waarom kiezen voor een klein formaat en je schilderen in je beste kleren? Normaal gesproken staat de grootmeester afgebeeld in fantasiekleren of in zijn schildersplunje. Het portret is gemaakt in 1632, toen Rembrandt net in Amsterdam was gaan wonen, hij was toen 26.

Rembrandt staat bekend als de meester van licht en schaduw. Hij gebruikte de techniek van de glacis waarmee hij tot wel tien dunne transparante lagen boven mekaar aanbracht om tot een gloed van licht te komen die zo eigen is aan een Rembrandt.

Er waren zes bieders op het schilderij, dat uiteindelijk voor 14,5 miljoen pond (16miljoen euro) werd afgeklopt. Bijzonder is dat het schilderij maar een van de drie zelfportretten van Rembrandt is dat in privébezit is. Dat blijft zo na de veiling. Wie de koper is, is niet bekendgemaakt. Naar verluidt zou het om koper gaan die uit ‘de moderne hoek’ komt en een verzamelaar is van vanalles en nog wat. Wat men een trophy buyer noemt.