18 jaar lang brein van boeddhistische monnik scannen levert bijzonder resultaat op

Steek je oor eens even uit het raam.

Geen geluidslast van vliegtuigen, motoren, wagens of een drukke menigte. Het is in geen eeuwigheid nog nooit zo stil geweest buiten, en om de woorden van wijlen Johan Cruijff te gebruiken: “‘Elk nadeel heb zijn voordeel”.

Want nu we toch tijd zat hebben kunnen we eens dagelijks een moment van bezinning houden. Vele beginners gaan mediteren met de motivatie om stress te verminderen, het lichaam te ontspannen, de concentratie te vergroten, piekergedachten los te leren laten, beter te slapen, gelukkiger te worden, dichter bij hun gevoel te komen of meer innerlijke rust te ervaren. 

Als dat nog geen redenen genoeg zijn, geven we er nog één extra van het huis. Meditatie gaat ook veroudering van de hersenen tegen.

De universiteit van Wisconsin-Madison heeft 18 jaar lang het brein van een Tibetaanse en boeddhistische monnik nauw in de gaten gehouden en hun bevindingen gepubliceerd in een studie. De onderzoekers hebben de hersenen van monnik Yongey Mingyur Rinpoche verschillende malen gescand. In 2002 toen hij 27 jaar oud was, in 2005 (30), in 2007 (32), in 2016 (41) en nu, op zijn 45ste.

De conclusie? Zijn schijnbare hersenleeftijd zou bijna tien jaar jonger dan zijn werkelijke leeftijd. De auteurs van de studie suggereren dat tientallen jaren van regelmatige meditatie de discrepantie zou kunnen verklaren.

Bij de meeste mensen begint de grijze stof (cellichamen van zenuwcellen) in het brein rond het twintigste levensjaar af te nemen. Het volume en gewicht van de hersenen nemen af, waardoor functionele vermogens verloren kunnen gaan. Mensen die geregeld mediteren verliezen minder grijze stof in hun brein als ze ouder worden dan mensen die niet mediteren, zegt de publicatie.

Weet je in Boedda’s naam niet hoe aan een meditatie te beginnen? Geen nood, het heerschap Yongey Mingyur Rinpoche heeft een eigen YouTube-kanaal waar hij tips geeft.

Nu nog even vragen aan de buren of ze hun lockdown party wat stiller kunnen vieren.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More