Van autodiefstal tot moord: het beest dat achter tralies had moeten zitten.

Steve’s criminele carrière begint wanneer hij amper negentien is, in 1999. Hij is verslingerd aan allerlei drugs en dat kost natuurlijk hopen poen. Dan komt hij plots op een idee: auto’s stelen en weer verkopen. Na auto nummer tweeëntwintig loopt hij tegen de lamp. Hij wordt veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan hij uiteindelijk maar twee maanden moet zitten.

In 2001 gaat hij met iemands Toyota Corolla aan de haal, waarmee hij een ongeval veroorzaakt. Steve wordt opgepakt en ondervraagd over andere diefstallen en inbraken die er de laatste tijd zoal gebeurd zijn. Hij geeft toe dat hij allerlei zaken gestolen heeft, van een brandblusapparaat tot een pak koeken. Waarom hij dat deed? Om zijn drugs te kunnen betalen. Per weekend slikt hij een XTC-pilletje of twintig.

In 2004 is Steve een dakloze sukkelaar. Op de Keyserlei in Antwerpen probeert hij dagelijks zijn kostje bijeen te bedelen. Een 58-jarige vrouw kan het niet meer aanzien en nodigt Steve uit om een boterhammetje bij haar thuis te komen eten. Hij verkracht de vrouw echter, en gaat er vervolgens vandoor met haar portemonnee. Steve verdwijnt voor 4,5 jaar achter tralies. Bij zijn vrijkomst in december 2008 vindt justitie het niet nodig de man op te volgen, of voorwaarden mee te geven.

In oktober 2016 woont Steve bij zijn tante. Hij is intussen vader geworden van een zoontje, en heeft een nogal stormachtige relatie met een vrouw achter de rug: die dame had na vier jaar genoeg van Steve’s grillen. Op een nacht droomt hij – of zo zal hij later toch verklaren – dat zijn ex een ander heeft. Na die droom wordt hij gefrustreerd wakker, en wandelt naar het appartement van zijn ex. Daar breekt hij binnen – al zal hij verklaren dat de deuren gewoon los waren. Vervolgens wil hij stilletjes bij haar in bed kruipen, maar zij schrikt wakker. Opdat ze de buurt niet bij elkaar zou gillen, steekt hij een sok in haar mond. Daarna scheurt hij haar slipje aan flarden, en doet hij zijn ding met haar.

Zes dagen na zijn gruwelijke daden, geeft Steve zichzelf aan. De onderzoeksrechter laat hem achter slot en grendel steken.

In januari komt hij weer vrij onder voorwaarden, die drie maanden later weer vervallen.

Eind juni wordt hij veroordeelt tot vier jaar cel een een schadevergoeding van 5.000 euro. Steve gaat in beroep, want hij had een voorwaardelijke straf verwacht. Het openbaar ministerie eist desondanks de onmiddellijke aanhouding, maar de rechter gaat daar niet op in omdat er ‘geen kans is op vluchtgevaar’.

Op 4 mei 2019 is hij vastbesloten opnieuw een vrouw te verkrachten. Het is Julie Van Espen die zijn pad kruist. Maar omdat zij zich te fel verzet, slaat hij haar dood…

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.