‘Zijn wij nu zo slim, of jullie zo dom?’

Laten we aannemen dat de 18 miljoen mondmaskers die door minister van Defensie Philippe Goffin (MR) in Luxemburg zijn besteld bij een postbusbedrijfje zonder website en telefoon, op 24 mei geleverd worden in de kazerne van Peutie, dan kan je de filters die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) daar niet bij gebruiken. Wacht even voor je “NEEEEEEE !” begint te roepen, want er is nog pittig nieuws. De 1,8 miljoen onbruikbare mondmaskers die minister Philippe had besteld en door het Luikse gerecht in beslag waren genomen, zijn gestolen. Roep nu maar.

Even terug naar het vrolijke duo Goffin en Geens. “De filters van Geens dienen alleen voor de maskers die de bevolking heeft gemaakt”, zegt Goffin. “Men moet het ene goed van het andere onderscheiden. De door Defensie bestelde maskers zijn autonoom. We hebben nooit de wil gehad om elke burger een masker te bezorgen dat compatibel is met de twee filters die ook uitgedeeld worden.” Roep nog maar eens.

Blijkbaar heeft de beste besteldienst van het land – zo wordt defensie door Geens genoemd – voor 50 miljoen euro verkeerde maskers besteld. Of was het Geens die de foute filters bestelde? Of hebben Geens en Goffin gelijk en is het straks de schuld van tante Maria en tante José straks de foute mondmaskers gemaakt voor de juiste filters?