26 ziekenhuisopnames en 11,4 miljoen Belgen in een semi-lockdown

Hoe dichtbij is de ver-van-mijn-bed-show?

Het voelt eerder als een vervelend ‘nieuw normaal’ dan als een tweede golf. We dragen mondmaskers, we gaan minder op café, funshoppen is verboden, de Antwerpse horeca sterft een stille dood, de cultuursector kwijnt weg in een vergeetput, de kust biedt niet langer zorgeloos plezier, virologen regeren en we hebben nieuwe BV’s: de gouverneurs. Maar waarom? We testen dat het een lieve lust is, iedereen met een verkoudheid duwen we een staaf in zijn neus en komen op die manier tot een aanzienlijk aantal besmettingen. Echte dagcijfers krijgen we nog altijd niet. De overheid verschuilt zich achter het gezag van gouverneurs die geen verantwoording aan de kiezer moeten afleggen en blijft zo buiten schot.

De strenge maatregelen worden gerechtvaardigd door de statistieken. Maar op welke cijfers baseert men zich? Het laatste gemiddeld aantal besmettingen – in de periode van 1 augustus tot 7 augustus – staat op 587,7 per dag. Een stijging van 11 procent. Maar die cijfers vertellen niet het hele verhaal. In die periode stierven er gemiddeld slechts 3,6 coronapatiënten en werden er slechts 26,7 opnames per dag gemeld. Amper 26 van de 11,46 miljoen Belgen worden er per dag opgenomen in een ziekenhuis met Covid-19. Je kan de wurgmaatregelen van de gouverneurs dan ook bezwaarlijk proportioneel noemen.

Aanvankelijk werden de aanhangers van ‘viruswaarheid’ – een organisatie die demonstreert tegen de al te strenge covid-maatregelen – afgedaan als bizarre extremisten en kreeg ex-K3tje Josje Huisman – die een oproep lanceerde tot verzet tegen de corona-maatregelen – de stempel van een wereldvreemd zangeresje, maar steeds meer mensen beginnen zich vragen te stellen bij de analyses van de experten. Is een viroloog – die zich in een normale wereld bezighoudt met onzichtbare kleine organismen – wel in staat om een sociologische analyse te maken? Of is dat inzicht een discipline die niet in zijn opleidingspakket zit? Het ziet er naar uit dat  grondwetspecialisten gelijk krijgen en dat de avondklok en aanverwante extreme maatregelen inderdaad niet proportioneel en ongrondwettelijk zijn.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More