Loopt het straks fout met de heropening van de scholen?

In Oostkamp gebeurde dat waarvan iedereen hoopt dat het straks niet nog eens zal gebeuren in scholen en bedrijven. Alle kinderen van een buitenschoolse opvang, plus alle begeleiders, moeten twee weken in quarantaine. Vorige week testten drie begeleiders positief voor Covid-19 en worden nu, samen met alle kinderen met wie ze in contact kwamen, in quarantaine gezet.

Dit is het doomscenario waar Bart De Wever gisteren in de De Afspraak voor waarschuwde. Hij is overtuigd van het nut van het systeem van contact tracing, maar als er niet voldoende kan getest worden, leidt dat automatisch tot een nieuwe lockdown.

Als straks in een bedrijf of in een school iemand positief test, dan gaat de hele onderneming en school onherroepelijk dicht. De Wever pleit voor een lockdown van zieken en niet van gezonde mensen. Volgens De Wever zou iedereen die door een contact tracer wordt gebeld, moeten worden getest. Wie gezond is, gaat weer aan het werk, wie ziek is blijft thuis. Zoniet steven we af op een nieuwe lockdown, aldus De Wever, en dat kunnen we ons absoluut niet permitteren.

2