Aandelen van de Belgische groep Ter Beke zakken meteen 9 procent op de beurs.

In Nederland zijn er 3 mensen overleden en één vrouw kreeg een miskraam door een listeriabesmetting. De bacterie zat in vlees van producent Offerman, maar alleen in gesneden en verpakte vleeswaren van de Offerman-vestiging in Aalsmeer. Woensdagmiddag werd zonder uitsluitsel de link gelegd tussen de vleeswaren van Offerman en de drie overlijdens.

Uit voorzorg heeft Aldi in ons land beslist om rosbief van het merk Délifin, dat uit de Offermanfabriek van Aalsmeer komt, terug te roepen.

De terugroepactie geldt voor gebraden rosbief van het merk Délifin, dat per 100 gram verpakt zit in plastic, met verschillende vervaldata tot uiterlijk 13 oktober. Het product was tot 4 oktober te koop in Aldi-winkels. Mensen die het product gekocht hebben, worden verzocht het niet te consumeren en het terug naar de winkel te brengen. Het product wordt terugbetaald. Voor meer informatie kunnen klanten Aldi contacteren via contact@aldi.be.

Offerman is sinds 2017 een dochter van de Belgische beursgenoteerde groep Ter Beke. Bij het bekendmaken van de de besmetting dook de groep meteen bijna 9 procent naar omlaag op de beurs. Het moederbedrijf laat weten  nog niet te kunnen inschatten wat de financiële gevolgen van de besmetting zullen zijn.

Op menselijk vlak zijn de gevolgen alvast dramatisch. Drie doden en een miskraam. Listeriose, de ziekte die door de listeriabacterie veroorzaakt wordt, kent vaak een dodelijke afloop. Je mag blij zijn als je na besmetting slechts misselijk en grieperig wordt. Je kan er bloedvergiftiging of een hersenvliesontsteking van krijgen en zwangere vrouwen een miskraam. De listeria-bacterie is een hardnekkige bacterie die zelfs in je koelkast overleeft. De besmetting gebeurt bijna altijd via eten.