“121.875 euro steun per job”

Onze twee toppolitici Alexander De Croo (Open Vld) en Sophie Wilmès gaan vandaag aan tafel zitten met Carsten Spohr, de topman van Lufthansa. Brussels Airlines is een buitenechtelijke dochter van het Duitse bedrijf en heeft nog voor één week geld. Als er daarna geen staatssteun komt, dan is Brussel Airlines wellicht niet meer levensvatbaar.

Wilmès die aan het hoofd staat van een minderheidsregering heeft een volmacht van het parlement om een dringend dossier als deze te behandelen. Er staan duizenden jobs op het spel en zowel Wilmès als bevoegd minister De Croo zijn bereid om ver te gaan, maar niet tè ver.

Zaventem is belangrijk voor het land en het is ondenkbaar dat het centrum van Europa zonder eigen luchtvaartmaatschappij komt te zitten. Al zou je kunnen stellen dat we die – theoretisch gesproken – nu al niet meer hebben want onze luchtvaartmaatschppij is niet van ons maar van de Duitsers. “Onze verbondenheid met de rest van de wereld is voor België, als kleine open economie, echt cruciaal”, zei minister De Croo dinsdagavond in Terzake. De federale regering is daarom bereid om tot 390 miljoen euro aan staatssteun te geven.

Maar niet zonder garanties. België vraagt om nieuwe investeringen, lokale jobs en vergroening. Daarom wil ons land inspraak binnen Lufthansa en een vetorecht krijgen als er belangrijke beslissingen moeten worden genomen.

De onderhandelingen worden als “moeizaam” omschreven, maar De Croo hoopt op redelijkheid.

De vraag is: wat is redelijk? Contact tracers kosten ons ook een slordige 100 miljoen, terwijl andere sectoren gewoon in de steek worden gelaten. Is dat redelijk? Als je de steun aan Lufthansa per werknemer gaat uitrekenen, dan kom je tot een bedrag dat bezwaarlijk redelijk te noemen valt. Jeroen Vereecke – geluidsman bij Het Zesde Metaal en ondernemer -deed het voor ons op Facebook. 

“Eenvoudige wiskunde:

Brussel Airlines had 4.200 jobs en gaat er 1.000 schrappen/ Blijft over: 3.200 jobs. Er wordt gesproken over 390 miljoen euro staatsteuen. Dat is 121.875 euro per job.

Ik heb een bedrijfje met 6 jobs. Aangezien wij volledig van events en horeca afhankelijk zijn, zijn die jobs serieus bedreigd. Ik wil dus graag onderhandelen over 6 x 121.875 euro. Dat is 731.250 euro. Ok, ik wil afronden naar 700.000 eureo. Deal?” (Jeroen Vereecke)