Dat zeggen wij niet, maar wel de International Trade Union Confederation, de vakbond van de Verenigde Naties zeg maar. Die 4.000 doden zouden vallen tijdens de bouw van de infrastructuur die nodig is voor het WK in Qatar in 2022. Het gaat dan om lage loonwerkers die de Arabieren voornamelijk in Zuid en Zuid-Oost Azië of Afrika gaan recruteren.

De Arabische wereld kampt al langer met een slavernijproblematiek. Qatar, Koeweit, Saoudi-Arabië, maar ook een land als Libanon hebben een systeem voor gastarbeiders dat kafala heet. Het komt erop neer dat ongeschoolde gastarbeiders een sponsor nodig hebben om er te kunnen werken. Deze is meestal hun werkgever, wat die werkgever onmiddellijk in een enorm machtige positie plaatst. Misbruik is er dan ook schering en inslag. De gastarbeiders hebben er zo goed als geen rechten.

De organisatie van het WK in Qatar en de FIFA hebben al meermaals kritiek moeten slikken omwille van de werkomstandigheden van de gastarbeiders die er aan de slag zijn. Er zijn naar schatting 1,8 miljoen gastarbeiders aan de slag in Qatar, waarvan de meesten onder het kafalasysteem vallen. Velen onder hen werken in de bouwsector.

Moet er dan geen nuance geplaatst worden bij de cijfers van de International Trade Union Confederation? Toch wel. Zij nemen immers alle dodelijke ongevallen mee, ongeacht of deze bij de bouwwerken aan een stadion of aan een hotel zijn gebeurd. Het bouwprogramma van Qatar was ook al lang voor het toekennen van de wereldbeker uitgetekend, dus daar kan je jezelf ook vragen bij stellen. India, een land dat heel wat werkers actief heeft in Qatar, liet ooit weten dat de dodentol bij dezelfde werken in India nog veel hoger zou zijn, en zij er zich dus geen vragen bij stelden.

Nochtans worden enkel jonge en fitte mannen geselecteerd door de Qatari, wat al een hele hoop van de werkende bevolking uitsluit. Qatar is ook het rijkste land ter wereld (gerekend per inwoner), dus je zou kunnen verwachten dat een land met dergelijke financiële mogelijkheden iets beter voor zijn gastarbeiders zou zorgen.

Hoe het ook moge zijn, er zal altijd een wrange smaak aan het WK in Qatar blijven hangen. (BP)