Netflix-film zet Brazilië in rep en roer.

De film “The first temptation of Christ’ is voor miljoenen Brazilianen een dolk in hun diep gelovig hart. Sinds de film in december op het Braziliaanse Netflix  kwam, hebben al  4 miljoen Brazilianen een petitie ondertekend om de film van het scherm te halen.  De ‘eerste verleiding van Christus‘ is geen klassiek Jezus-verhaaltje, maar een soort grappige kerstspecial van de Braziliaans comedy-groep Porta dos Fundos. Het verhaaltje zelf is van onderschikt belang, maar de suggestie dat Jezus een homo zou zijn, is een bittere hostie die de Brazilianen niet slikken.

Een rechter heeft nu bevolen dat Netflix de film niet langer mag uitzenden. Volgens de rechter – die ongetwijfeld katholiek is – is het het recht op een vrije meninsuiting ‘niet absoluut”. Hij vindt dat de schadelijke gevolgen voor velen, die zijn veroorzaakt door de dwaasheden van sommigen, moeten vermeden worden.

Netflix doet voorlopig niets en reageert zelfs niet. De comedy-groep Porta dos Fundos – die al twee molotovcocktails mochten incasseren – reageren ook niet. Braziliaanse advocaten spreken van censuur.

De Braziliaanse president Jair Bolsano start een ‘culturele oorlog’ en schrapt alle middelen voor kunstprojecten die de christelijke waarden in vraag stellen. Hij liet ontvallen dat hij liever een dode zoon dan een homoseksuele zoon zou hebben.