4 op de 10 Vlamingen in financieel sukkelstraatje door corona

“Er zijn grotere economische gevolgen dan gezondheidsproblemen.”

We zijn met z’n allen voorzichtiger geworden en gaan besparen op alles wat we niet echt nodig hebben: reizen, hobby’s, schoolmateriaal en zelfs dokters. Uit De Grote Geldenquête van ‘Telefacts NU’, blijkt dat zeven op de tien Vlamingen denken dat de economische impact van de coronacrisis erger zal zijn dan het virus zelf. Na een onderzoek van iVOX bij duizend Vlamingen eind augustus, leren we dat corona in veel gezinnen — twee op de vijf — voor onzekerheid en financiële kopzorgen zorgt. Bij alleenstaanden is dat zelfs de helft.

Uit de bevraging merken we de eerste symptomen van armoede. Ouders gaan zichzelf dingen ontzeggen om de uitgaven voor de kinderen te kunnen betalen. Een grote groep zegt dat er niet altijd genoeg geld is wanneer een onverwachte schoolfactuur in de bus valt.

In Het Laatste Nieuws lezen we dat één op de vier Vlamingen zich zich vandaag armer voelt dan voor de pandemie uitbrak. Bij 66% is er een status quo, terwijl één op de tien Vlamingen meent rijker te zijn dan een halfjaar geleden. Eén op de vijf houdt aan het einde van de maand geen geld meer over om te sparen. Eén op de drie gaat zelfs geregeld in het rood.

Het is duidelijk dat de echte zware klappen nog moeten komen. Het zal een hele uitdaging zijn om de angst voor de toekomst weg te nemen en het consumentenvertrouwen weer op te bouwen (als men nog de middelen zal hebben om te kunnen ‘consumeren’)

De cijfers maken in ieder geval duidelijk dat bij het nemen van nieuwe maatregelen de economische factor niet mag genegeerd worden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More