Zodra de zon schijnt zijn wij massaal in de tuin te vinden. Het is daarom van belang dat je tuin precies is zoals jij dat wilt. Veel groen of juist strak betegeld. Genoeg zon, maar ook een plek om de schaduw op te zoeken. Lekker privé, zodat je kunt doen wat je wilt. In dit artikel gaan we het hebben over vier weetjes om je tuin optimaal in te richten met vuurschalen en schaduwdoeken.

Weetje 1: de schaduwdoek begint de traditionele parasol te vervangen

Iedereen weet het inmiddels: zonlicht maakt ons blij en zorgt voor vitamine D, maar is niet helemaal ongevaarlijk. Te veel UV-straling kan nare gevolgen hebben die je liever wilt voorkomen. Uren bakken op het strand of te lang de zon opzoeken in je achtertuin is niet verstandig. Het is daarom zaak om genoeg schaduwplekken te creëren waar je op zonnige dagen veilig kunt vertoeven. Je kunt natuurlijk op zoek gaan naar een parasol. Maar zo’n parasol is vaak toch niet helemaal handig: ze zijn relatief zwaar en lastig te verplaatsen, de poot staat altijd in de weg en het is nogal een gevaarte in je tuin. Gelukkig is er een alternatief: een schaduwdoek. Schaduwdoeken winnen aan populariteit en zijn inmiddels in verschillende soorten, maten en kleuren te vinden. Een schaduwdoek biedt voordelen: het is gemakkelijk op te hangen en door het lichte gewicht ook eenvoudig te verplaatsen. Een schaduwdoek kan worden gebruikt om het terras van schaduw te voorzien, maar je kunt deze ook gebruiken om een veilige speelplek voor de kinderen te creëren. Hang hem bijvoorbeeld op bij het zwembad of de zandbak, zodat de kinderen veilig buiten kunnen spelen.

Weetje 2: schaduwdoeken beschermen niet alleen tegen UV-straling, maar bieden ook privacy

Last van nieuwsgierige buren? De voornaamste functie van een schaduwdoek is, de naam zegt het al, het bieden van schaduw op zonnige dagen. Maar daarnaast kan een schaduwdoek zorgen voor een beetje meer privacy in de tuin. Heel fijn, vooral als je buren hebt die graag over je schutting kijken. Schaduwdoeken kunnen strategisch worden opgehangen zodat deze niet alleen de zon weghouden, maar ook ongewenste pottenkijkers.

Weetje 3: met vuurschalen creëer je gezellige hoekjes in je tuin

Na een zonnige dag komt er altijd een moment waarop het toch wat fris en schemerig wordt. Maar misschien heb je nog helemaal geen zin om naar binnen te gaan en wil je nog even een lekker drankje doen in de tuin. Als je veel kale, donkere hoekjes in de tuin hebt, dan is een vuurschaal wellicht een idee. Hiermee breng je direct warmte en een knusse sfeer naar je tuin. Een vuurschaal is niet alleen mooi om te zien, maar kan vaak ook dienen als barbecue. Gebruik een rooster om je avondeten op te grillen en laat de vuurschaal daarna nog even aanstaan voor de gezelligheid.

Weetje 4: er zijn vuurschalen in verschillende stijlen

Misschien ben je er inmiddels van overtuigd dat een vuurschaal iets voor je is, maar ben je er nog niet helemaal over uit welke past bij jouw tuin. Je hebt vuurschalen in veel verschillende stijlen. Als je een moderne tuin hebt, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een strakke variant van zwart gecoat staal. Een moderne vuurschaal is met veel verschillende stijlen tuinmeubilair te combineren en is daarom eigenlijk altijd een goede keuze. Maar misschien heb je iets anders in je hoofd en wil je een vuurschaal die echt opvalt. Dan kun je kijken naar de cortenstalen variant. Cortenstaal krijgt na verloop van tijd een warme roestbruine kleur en zal in elke tuin de show stelen. Wil je een echt bijzondere vuurschaal? De Mexicaanse vuurschalen van Sol-y-yo hebben een prachtige vormgeving en zullen ook in jouw tuin mooi uitkomen.

Zo zie je: met een paar simpele aanpassingen en toevoegingen tover jij je achtertuin om tot een heus paradijs. Een tuin die helemaal voldoet aan jouw wensen, genoeg beschutting biedt en je de privacy geeft om precies te doen waar jij zin in hebt.