Simpel, lekker en een ware streling voor het oog: sushi heeft in een aantal jaar de Westerse wereld veroverd. Grote steden worden overladen met sushirestaurants in alle geuren en kleuren. Maar lang niet alles is wat het lijkt bij sushi. We hebben een aantal heerlijke weetjes verzameld over dit klein rauw gerecht.

1. Oorsprong

Sushi komt niet uit Japan, maar vindt zijn oorsprong in het zuidoosten van Azië. Vis werd hier verpakt in een laag gefermenteerde rijst, waardoor hij langer houdbaar bleef. Wanneer de vis gegeten werd, gooide men de rijst weg. Later werd het melkzuur van de rijst vervangen door azijn en ging men de rijst mee opeten. De oorspronkelijke naam van sushi was funazushi, het gerecht wordt nog steeds in sommige delen van Japan gegeten.

2. Wasabi

De wasabi die je bij de sushi krijgt is meestal geen echte wasabi. Dit komt mede doordat de plant te duur is en buiten Japan bijna nergens te vinden is. De plant groeit in het water, de bladeren zie je boven water uitkomen. Voor zijn authentieke smaak moet wasabi meteen na het plukken gegeten worden. De groene ‘wasabi’ die je bij je sushi krijgt is meestal een mix van mierikswortel, mosterd en een aantal E-stoffen.

Mix de wasabi niet met je sojasaus. Volgens de officiële sushi-etiquette verpest je zo de smaak van beide ingrediënten. Bovendien verpruts je zo het zorgvuldig uitgekozen kleurenpatroon van de sushi.

Benieuwd naar meer weetjes? Klik HIER