Twee procent van de kinderen gaat zonder boeken naar school.

Officieel hebben we gratis onderwijs, dat moet ook van de grondwet, maar in de praktijk kunnen veel gezinnen de schoolfactuur niet of moeilijk betalen. Erger nog: 2 procent van de schoolgaande kinderen heeft zelfs geen schoolboeken omdat die te duur zijn.

Om dit aan t kaarten en mogelijks te verhelpen, is er een vzw opgericht: ‘Samen tegen Onbetaalde Schoolfacturen’ (STOS). Na een steekproef bij 18.969 kinderen bleek dat 338 van hen niet de boeken te hebben die nodig zijn. Dat is bijna twee procent. Wanneer we de cijfers als representatief plakken op gans Vlaanderen, dan komen we aan 7.600 kinderen zonder schoolboeken.

“De situatie is zo schrijnend dat sommige leerkrachten kopieën maken, omdat leerlingen met lege handen in de klas zitten”, zegt de woordvoerster van STOS, Colette Victor. “Er zijn zelfs kinderen die naar de strafstudie moeten, omdat ze niet in orde zijn.”

Vlaams minsister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft gezegd om met de scholen aan tafel te zitten, maar ook met de uitgeverijen, om dit aan te pakken. Dat laatste belooft een zinloos gesprek te worden. Men kan uitgeverijen moeilijk aansprakelijk stellen voor dit probleem. Bedrijven moeten kunnen leven van hun business en voldoen enkel maar aan de vraag. Volgens directeur Frank Vercalsteren van één van de grootste uitgeverijen, Iddinck,  zijn ze een economische speler met slechts een kleine marge op de verkoop. Een inhoudelijke discussie over het soort van boeken dat het onderwijs verlangt, kan misschien wel wat opleveren.

Als Weyts de letter van de grondwet wil waarmaken, dan zullen er andere maatregelen nodig zijn. Momenteel kost een school in Vlaanderen voor een kleuter gemiddeld 259 euro, voor het lager onderwijs 356 euro en het secundair onderwijs 947 euro. Dat is een duur gratis.