N-VA wil het klimmen in vrachtwagens bestraffen met 1 jaar cel.

Omdat de Brexit voor de deur staat, verwacht men een overvloed aan wanhopige gelukzoekers die Groot-Britannië willen bereiken. Tot nu toe is de politie machteloos tegen de toeloop van transmigranten omdat ze geen tools hebben om er wat aan te doen. Pakt men vandaag een transmigrant op, dan is de kans groot dat ze die de volgende week nog een keer oppakken. Dat komt omdat de straffen voor het illegaal naar Engeland willen reizen niet hoog genoeg zijn.

Bij een straf van zes maanden zal men iemand niet in voorlopige hechtenis nemen. Een procureur krijgt een beschuldigde dan ook nooit voor een onderzoeksrechter, met als gevolg dat de daders nooit komen opdagen en op de vlucht gaan.

N-VA wil daarom een wetsvoorstel indienen om niet alleen het binnendringen van havens strafbaar te maken, maar ook het inklimmen in vrachtwagens en andere vervoersmiddelen. Parlementslid Chritoph D’Haese wil bovendien de strafmaat optrekken tot 1 jaar. Gehoopt wordt dat dit afschrikkend werkt en dat het niet alleen de havens maar, ook de snelwegparkings veiliger zal maken.