“Rien ne va plus.”

Ineos heeft gegokt en verloren. Tourwinnaars Thomas en Froome werden thuisgelaten voor de Tour de France en Brailsford koos voor de Columbiaanse berggeit Egal Bernal. Als het aan Ineos lag, dan hoefde de Tour niet eens gereden worden en kon men meteen overgaan naar de ceremonie op de ChampsÉlysées en Bernal de gele trui aantrekken.

Maar het liep enigszins anders. Bernal verliet roemloos de ronde, nog voor hij echte berglucht kon happen: rugklachten. Wellicht kwam er toen bij Thomas en Froome en bitter glimlachje op de lippen. Johan Bruyneel verwees voor de opgave niet naar de rug van Bernal, maar naar het privéleven van de Colombiaan, dat na zijn Tour-zege vorig jaar blijkbaar op zijn kop stond.

En dus schakelde Ineos naar plan B: de Giro met Geraint Thomas. Manager Dave Brailsford vond – niet onterecht – dat Thomas niet in vorm was. Dat bleek in het Critérium du Dauphiné, waar hij als een amateur de wedstrijd reed. Maar Thomas kreeg niet de kans om zijn gelijk in de Giro te bewijzen en kwam lullig ten val: een fractuur in het bekken.

En dus kan alleen Froome kan het seizoen voor Ineos nog redden. Maar over zijn vorm hangen ook vele vraagtekens. Hij was echt nergens in de Dauphiné, hij werd 91ste in de Tirreno, en zondag in Luik-Bastenaken-Luik gaf hij op. Wat zal Froome ervan bakken in de Vuelta?

Het ziet ernaar uit dat de Britse ploeg Ineos voor het eerst sinds 2014 geen grote ronde zal winnen, en het moet zal moeten doen met wat kruimels en een troostprijs.