“Ik kan en zal eigenaars niet tegenhouden om vanaf 18 mei naar hun tweede verblijf af te zakken.”

Dat zijn de woorden van de burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld). Hij is teleurgesteld omdat er geen versoepeling is voor tweedeverblijvers en hij is niet de enige. Vorige week kwamen de kustburgemeesters samen en verklaarden zich akkoord om vanaf 18 mei tweedeverblijvers al toe te laten. Tommelein vindt dat je de mensen niet langer kan verbieden om naar hun huis te komen kijken.

De burgemeesters zien niet in hoe ze kunnen controleren wie naar de kust komt om te surfen, te wandelen, de familie te bezoeken (wat toegestaan is) of naar zijn/haar huis komt kijken (wat verboden is). Maandag komen de kustburgemeesters weer bij elkaar om te bekijken hoe ze gefaseerd het toerisme weer kunnen aanzwengelen. Ze willen hun plannen dan ook voorleggen aan minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).

Ze zitten op hete kolen aan ’t zeetje. Tommelein wil tweedeverblijvers vanaf 18 mei niet langer tegenhouden maar in Blankenberge gaan ze nog een stapje verder. Daar gaan ze vanaf 18 mei de markt weer toelaten. De redenering daarachter is een sterk staaltje van creatief jongleren met de voorschriften. ‘Als de tweed’ verblijvers weer naar de kust komen zal dat een extra druk geven op de winkels. Om die druk weg te nemen, laten we de voedingskramen weer toe op de markt. Die kraampjes zullen druk spreiden. Veiliger dus.’

Zo los je dat op in een land waar een minderheidsregering je door de crisis loodst.