Bijna evenveel ontslagen als opnames.

Langzaam maar zeker zien we de eerste effecten van het inleveren van onze vrijheid. De cijfers stabiliseren, het aantal nieuwe besmettingen is ook vandaag opnieuw licht gedaald. Opvallend is het kleine verschil tussen ziekenhuisopnames en ontslagen. Gisteren bijna werden bijna evenveel ontslagen (673) gemeld als opnames (653). Vorige werd er nog een piek gemeten van 879 opnames in een dag tijd.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is tussen 26 oktober en 1 november opnieuw licht gedaald, met 6 procent in vergelijking met de week daarvoor.

Toch is er nog geen reden tot juichen. Gisteren liet premier De Croo weten dat we ons nog maandenlang zullen moeten houden aan de beperkende maatregelen. “We zullen de coronamaatregelen in ons land maanden aan een stuk moeten aanhouden. Het zal strikter moeten dan tijdens de zomer, tot het moment dat er een vaccin is”, aldus premier Alexander De Croo (Open Vld) tijdens zijn bezoek aan het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst.

Ondertussen woekert de economische paniek in het land. De ‘Mode Unie’ wil dat de verkoop op afspraak in modewinkels vanaf 1 december wordt toegelaten tot aan de volledige heropening van de winkels na 13 december. De Unie maakt zich zorgen over de stocks die in de winkels liggen te wachten op ’niemand’. “Het feit dat klanten bestelde goederen mogen afhalen aan de winkel is een kleine opsteker, maar leidt in de realiteit in de verste verte niet tot de verkoop die nodig is om het seizoen te redden”, zegt directeur Isolde Delanghe. “Sowieso sluiten we, net als het zomerseizoen, ook het winterseizoen opnieuw af met rode cijfers.”