Wat loopt er fout allemaal in het Aarschot van  Gwendolyn Rutten?

In Vlaams-Brabant loopt er een kommaneuker rond, die er een missie van heeft gemaakt om gemeentebesturen er op te wijzen dat zij aan de onderhoudsplicht van wegen verzaken. De man spant de ene procedure na in als zij niets doen hun trage wegen of voetpaden die door slecht onderhoud ontoegankelijk zijn geworden. In de meeste gemeenten lukt hem dat niet, maar in Aarschot wel. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Of de man gelijk heeft of niet, laten we in het midden, feit is dat het gemeentebestuur van Gwendolyne Rutten een dadingsovereentkomst heeft goedgekeurd van 1,65 miljoen euro. Noem het zwijggeld, waarmee ze de man – Marc Van Damme – proberen af te stoppen om nog verdere processen aan te spannen.

De eerste klachten van Van Damme dateren al van 2007. In 2011 begon het ene vonnis na het andere door de beslagrechter omdat er niets was gedaan of omdat de deadline niet werd gehaald. De boetes zouden al opgelopen zijn tot 1,3 miljoen euro.

Wat is er dan aan de hand daar in Aarschot? De man mag dan nog zo lastig en vervelend doen, dat alleen kan een rechter niet overtuigen om dwangsommen uit te schrijven. En wat met  gemeentebestuur dat 1,65 miljoen euro belastingsgeld uitbetaald als zwijggeld?  De oppositie stelt zich hier ernstige vragen bij. Vlaams Belang noemt het een bewijs van slecht bestuur en Groen verwijt Burgemeester en schepenen dat ze de dossiers nooit ernstig hebben genomen. Groen gaat zelfs nog verder en legt de oorzaak bij het halsstarrig vasthouden aan het grote gelijk in plaats van iets aan de situaties te doen.

Burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) – die onlangs met haar stad Aarschot nog in het nieuws kwam omdat zij haar kat stuurde naar de nieuwjaarsreceptie van haar burgers – wil niet reageren.

Van Damme gaat akkoord, maar hij waarschuwt dat hij alles opnieuw activeert als er over zes maanden niets is gedaan met zijn klachten.