Aartsvijanden PS en N-VA sluiten een pact

Wachten en zwijgen loont.

De drie koningen waren het kanonnenvlees, corona het glijmiddel, de macht het doel. Meer dan een jaar lang deden Ps en N-VA ons geloven dat ze mekaars bloed konden drinken. Nu komen ze met een historisch akkoord. In welk opzicht dat historisch is, zal te toekomst uitwijzen. Feit is dat Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) van de koning een opdracht hebben gekregen : “Neem de nodige initiatieven met het oog op de vorming van een regering die steunt op een brede meerderheid in het parlement”.

Een officiële titel krijgen ze evenwel niet. Na alle mogelijke variaties waren de titels even op in het paleis. Ze kunnen overigens geen formatieopdracht krijgen, want dat kan alleen als een regering ontslagnemend is, en dat dat is ze op dit moment in principe niet. Daar gaan we niet moeilijk over doen.

Als we de PS en de N-VA mogen geloven dan heeft de coronacrisis twee belangrijke pijnpunten bespreekbaar gemaakt . Enerzijds is er nood aan sociale maatregelen (goed voor de PS), anderzijds is gebleken dat de huidige verdeling van de bevoegdheden niet werkt (spek voor de bek van N-VA). En dus, zouden er concrete afspraken zijn gemaakt over het sociaal-economisch beleid ná corona én over nieuwe communautaire hervormingen. De PS heeft daar – naar eigen zeggen – water bij de wijn gedaan, omdat binnen de partij het besef groeit dat de huidige staatsstructuur niet goed functioneert.

Slecht nieuws voor de liberalen, want mocht er een volledig akkoord komen, dan zou het wel eens kunnen dat zijn uit de federale boot vallen

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More