Het Brusselse hof van beroep heeft acht Syriëstrijders die bij verstek veroordeeld werden, de Belgische nationaliteit ontnomen.

Vandaag verschijnen in de Franstalige kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure en in het Belgische Staatsblad de beslissing dat acht Syriëstrijders hun Belgische nationaliteit verliezen. Zo’n aankondiging is wettelijk verplicht. Als de acht niet binnen de acht dagen verzet aantekenen, wordt de beslissing definitief.

Zeven van de acht die nu hun nationaliteit verliezen, werden in juli 2015 bij verstek veroordeeld op het grote proces tegen ronselaar -Khalid Zerkani, alias De Kerstman. Zerkani zou tussen 2012 en 2013 minstens 59 jongeren naar Syrië gestuurd hebben. Eén voor zijn het geen ideale schoonzonen en bekende figuren in de wereld van het jihadistische terrorisme.

Eerder dit jaar verloren al zes Vlaamse Sharia4Belgium-militanten op dezelfde manier hun nationaliteit. Toen werd de beslissing afgedrukt in enkele Vlaamse kranten, waaronder De Standaard.

De huidige acht en de zes van januari werd hun nationaliteit nog ontnomen volgens de oude procedure waarbij het Brusselse hof van beroep zich na een veroordeling wegens terrorisme in een aparte procedure uitspreken over de intrekking van de nationaliteit. Intussen kan het sneller en kan het parket al op de zitting aan de rechter vragen om de nationaliteit van terrorismeverdachten af te nemen. Wie minimaal vijf jaar cel krijgt wegens terroristische misdrijven, kan de Belgische nationaliteit verliezen als hij of zij ook nog een andere nationaliteit heeft.

Als er geen verlicht advocaat de jongens op de hoogte brengt, dan zij we over acht dagen acht lastpakken kwijt.