In Nederland is er al een hele tijd ophef over het magazine Gezond verstand.

Het eerste exemplaar is volledig en gratis te lezen op de webstek.

Ik deed een poging om enkele artikels te lezen, maar dat lukte niet. Interessant vond ik wel de intrigerende advertentie voor een boek van ene Udo Ulfkotte: Gekochte journalisten.

Daarin beschuldigt Ulfkotte zichzelf en zijn ex-collega’s bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung van verregaande massamanipulatie. Dankzij steekpenningen van de CIA zouden journalisten pro-Amerikaanse stukken schrijven.

In de klassieke media (mainstream media of MSM) werd geen aandacht besteed aan het boek. Ik heb het ook niet gelezen, maar de hypothese van de ondertussen overleden Ulfkotte is niet eens zo gek.

Er is zelfs een concreet geval in ons land. Op 10 mei 1981 brengt de pers via een lek een nota van de Staatsveiligheid (VSSE) naar buiten, die kort daarvoor naar toenmalig justitieminister Philippe Moureaux (PS) is gestuurd.

Benoît de Bonvoisin, politicus en ook adviseur van Paul Vanden Boeynants, wordt daarin de ‘zwarte baron’ genoemd. En hij krijgt de bijnaam van geldschieter van extreemrechtse groeperingen, zoals het Front de la Jeunesse.


Vandaag is duidelijk dat de beweringen op niets zijn gebaseerd. In een rechtszaak haalde De Bonvoisin ook honderd procent gelijk. Maar ondertussen werd zijn reputatie wel besmeurd door journalisten die schreven wat de Staatsveiligheid hen dicteerde.

Het is dan wel niet de CIA, maar iedere echte journalist weet dat de CIA niet zo lang geleden een erg goede relatie had met de VSSE.