Dutroux start een traject dat moet leiden tot zijn uiteindelijke vrijlating.

Donderdag zal Dutroux Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje, ontmoeten in de strafuitvoeringsrechtbank. Hij wil aanwezig zijn terwijl  het verzoek van Dutroux wordt behandeld om deskundigen aan te stellen die moeten nagaan of hij nog gevaarlijk is. Dat idee komt uiteraard niet zomaar van Dutroux, maar van zijn advocaten. Sinds kort heeft hij er twee. Bekend is dat hij Bruno Dayez onder zijn vleugels heeft, die zichzelf tot doel heeft gesteld om Dutroux tegen 2021 vrij te krijgen. Maar er is nu ook Nicolas Cohen, de advocaat die destijds Genviève Lhermite – de vrouw die haar vijf kinderen vermoordde – vrijkreeg. Hoe Dutroux dat kan betalen is een terechte vraag van vader Lambrecks. “Als de veroordeelden geen geld hebben om de burgerlijke partijen te vergoeden”, zegt Lambrecks. “Dan zullen ze zeker geen geld hebben om advocaten te betalen.”

Dutroux heeft zich drie deskundigen laten influisteren en hij laat het aan het parket over om de twee andere deskundigen voor te stellen. Een ‘edelmoedig’ gebaar van de kindermoordenaar om zo aan de wettelijk veplichting van 5 deskundigen te komen. Daarmee is de procedure om vervroegd vrij te komen officieel ingezet.

De burgerlijke partijen mogen niet de hele zitting volgen, toch wil Jean Lambrecks aanwezig zijn. Hij heeft van Dutroux nog nooit de waarheid gekregen en hij wil dat hij dat rechtstreeks van hem hoort als hij het nog een keer vraagt. Lambrecks zal de rechtbank verzoeken om – in tegenstelling tot de beoordeling van Martin en Lelièvere – rekening te houden met de wijze waarop de veroordeelden omgaan met hun slachtoffers. Dutroux mist elke vorm van respect naar de slachtoffers toe. Volgens Lambrecks staat zwart op wit in de wet dat dat een reden kan zijn om een vervroegde vrijlating te weigeren.

Zondag is er een zwarte mars door Brussel, exact 23 jaar na de witte mars, om te demonstreren tegen de vrijlating van kindermoordenaar Dutroux.