Standaardbehandelingen met een seksspeeltje en 14 nieuwe meldingen.

Uroloog Bo Coolsaet gaat in de aanval tegen al wie hem, volgens hem, valselijk beschuldigd. “Ik dien een klacht in wegens laster en eerroof. Hier wordt een karaktermoord gepleegd”, laat zijn advocaat Kris Luyckx weten.

Coolsaet moet zich voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verantwoorden voor de verkrachting en aanranding van de eerbaarheid van een 15 jarige patiënte. De vrouw kwam pas een tiental jaar na de feiten met het verhaal naar buiten en het duurde nog enkele jaren voor ze daadwerkelijk klacht indiende. Zij is nu 28 jaar.

Op de tweede zittingsdag, meldden haar advocaten Christine Mussche en Liebet Noens dat zij ondertussen door 14 andere vrouwen waren gecontacteerd, die allemaal een soortgelijk verhaal hadden over uroloog Coolsaet. Hij zou hen betast hebben en hen met een trillend voorwerp – wat een seksspeeltje blijkt te zijn – tot een orgasme hebben gebracht.

Als antwoord op de vraag van de rechter om dat te verduidelijken, antwoordde Coolsaet dat die vibrator een standaardbehandeling was, die hij bij zo’n 300 patiënten heeft uitgevoerd. ”In verschillende sessies wordt de urnineleider opgerekt”, legde Coolsaet uit. “Dat is erg pijnlijk. Door vibraties vermindert de pijn en wordt een speciale zalf beter opgenomen.” Zijn advocaat voegde daar aan toe dat Coolsaet niet terechtstaat voor medisch onverantwoord handelen maar dat de vraag is of hij seksuele bijbedoelingen had. “Daarvoor is geen enkel bewijs gevonden”, aldus Luyckx. “Het is woord tegen woord.”

Dat schoot advocate Christine Mussche – die het voor de vrouwen opneemt – in het verkeerde keelgat. “Precies daarom zijn de veertien meldingen zo belangrijk”, repliceerde ze. Het Openbaar Ministerie had echter eerder al die klachten geseponeerd en besloten om er geen verder onderzoek naar te doen. “Ik vraag niet om die klachten als bewijs mee te nemen, wel om rekening te houden met de verklaringen”, zei Mussche nog. “Als de rechtbank dat niet doet, heeft het geen zin meer om seksueel misbruik nog te vervolgen.”

Daarop repliceerde Kris Luyckx met een tik onder de gordel en noemde de klachten geruchten waarmee ze naar het bedevaartsoord van Mussche zijn getrokken. Hij haalde vervolgens nog eens dreigend uit naar iedereen die het waagde om Coolsaet nog met ‘geruchten’ te beschadigen. “Ik kan u verzekeren dat die meldingen repercussies zullen hebben.”

Woord tegen woord?