Afgelasting Italiaanse wielerklassiekers nu toch waarschijnlijk

Patrick Lefevere heeft zijn wagens richting Italië doen stoppen in Reims.

Zaterdag moet normaal gezien de ‘Strade Biance’ worden gereden in Italië, maar ondanks een ‘go’ eerder deze week, wachten de grote wielerploegen der Lage Landen af.

Deceuninck-Quick Step van Patrick Lefevere wacht in Reims op meer nieuws, Jumbo-Visma van Van Aert is nog altijd niet vertrokken en het CCC-team van Greg Van Avermaet heeft het vertrek uitgesteld. Alleen Lotto Soudal is met vrachtwagen, bus en koerswagens onderweg.

De artsen van 14 professionele wielerploegen vragen duidelijke richtlijnen en adviseren om de wedstrijden Strade Bianche (7 maart), Tirreno-Adriatico (11-17 maart) en Milaan-San Remo (21 maart) af te gelasten. In een persbericht zetten zij in 4 punten uiteen waarom:

  • Ten eerste vinden ze dat de gezondheid van renners, staf en het publiek de prioriteit moet zijn. Andere sporten annuleren massaal evenementen. Er is geen reden voor de organisatie om renners in gevaarlijke situaties te brengen.

 

  • “Ten tweede zou, indien de wedstrijden toch doorgaan, ‘de diagnostische capaciteit’ verzekerd moeten zijn. Elk jaar worden renners ziek tijdens een rittenkoers als Tirreno-Adriatico. De vraag is dan of het hele team in quarantaine moet en voor hoe lang. De wedstrijd zou zo helemaal onthoofd worden. De organisatie heeft hieromtrent nog geen plan bekendgemaakt.

 

  • Ten derde zal een renner bij een valpartij waarschijnlijk naar een ziekenhuis buiten Italië moeten worden gebracht. Italiaanse ziekenhuizen zitten namelijk in het midden van een uitbraakperiode en de werkdruk is er erg hoog. De organisatie heeft hiervoor nog geen plan gecommuniceerd.

 

  • Ten vierde wijzen de dokters nog op de logistieke problemen waarvoor de teams gesteld worden. “Renners en staf zullen mogelijk in quarantaine terechtkomen, terwijl van sommige teams in de Emiraten nog renners en omkadering vastzitten. Zo wordt het voorjaar van een team gehypothekeerd, net als hun voorbereiding op belangrijke races als de Giro en de Tour.”

Mauro Vegni, de grote baas van RCS, wacht een beslissing van de bevoegde instanties af. De Italiaanse koersdirecteur zegt dat ze in het geval van een afgelasting een nieuwe plek gaan zoeken op de kalender.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More