Zonder mica geen smartphones.

Wij kunnen niet zonder het mineraal mica. Dat is een verzamelnaam voor glasachtige mineralen die isoleren en hittebestendig zijn. Er kan geen smartphone worden gemaakt zonder mica. Maar we treffen het ook aan in plastics, verf, inkt en cosmetica.

De stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Terres des Hommes onderzoeken misstanden in Afrikaanse mijnen en komen tot shockerende vaststellingen. Minsten de helft van alle mica komt uit Afrika. Dat heel veel kinderen voor het winnen van deze mineralen worden misbruikt, was langer bekend, maar door de extreme daling van de prijs van mica, gaan Afrikaanse gezinnen noodgedwongen steeds jongere kinderen aan het werk zetten. Exacte cijfers zijn er niet, maar alleen al in Madagascar zouden er meer dan 10.000 minderjarigen worden uitgebuit, waarvan sommigen slechts 5 jaar oud.

Het merendeel van het spul gaat naar China en komt via die omweg bij ons terecht. Dat land verovert overigens stilaan het hele Afrikaanse continent en neemt het niet al te nauw met arbeidsomstandigheden.

Terres des Hommes roept daarom bedrijven op om te achterhalen waar hun producten vandaan komen en wantoestanden niet langer te accepteren. De lokale overheid mist nu eenmaal de middelen om zelf toezicht te houden.