Gewezen president van Zimbabwe, Robert Mugabe is dood.

In Singapore overleed vandaag op 95-jarige leeftijd de ex-president van Zimbabwe Robert Mugabe . Hij ging daar, naar verluidt, de laatste jaren geregeld naartoe voor een medische behandeling.

Huidig president Mnangagwa noemde Mugabe een ‘icoon van de bevrijding’.  Nuja, dat het land in 2017 na dertig jaar zelf gedaan: ‘Zich van hem bevrijdt.’

Zimbabwe is het land dat zich altijd een beetje verschool in de schaduw van de internationale aandacht. Desalniettemin ging het l jarenlang gebukt onder de harde hand van president Mugabe, die door velen een tiran wordt genoemd.

Onder zijn bewind kreunde het land onder een enorme inflatie, massale werkloosheid en brandstoftekorten. Mugabe ontpopte zich door de jaren als  schoolvoorbeeld van de foute Afrikaanse machthebber.

Die absolute macht wist hij dertig jaar te behouden, met behulp van verkiezingsfraude, knokploegen en loyale officieren.

Zimbabwe is een voormalige Britse kolonie (het toenmalige Rhodesië) en boerde naar koloniale standaard niet slecht. In 1980 werd het onafhankelijk. Ook daarna, zelfs onder Mugabe, functioneerde het niet slecht voor een Afrikaans land. Er kwam drinkbaar water uit de kraan tot (zoals het dictators eigen is) Mugabe’s grootsheidswaan het land naar de verdoemenis hielp. Hij besloot alle blanke boeren en eigenaren het land uit te gooien en te vervangen door zwarten zonder ervaring. Het ene bedrijf na het ander ging overkop en het volk ging honger lijden.

In 2017 plaatste het leger Mugabe onder huisarrest en werd hij gedwongen op te stappen.

Soms duren niet zo mooie liedjes te lang.