Habte Araya, de man die een achtjarig jongetje en zijn moeder onder een trein duwde, was eerder nog het voorbeeld van een goede integratie.

De veertiger, die dertien jaar geleden als vluchteling vanuit Eritrea naar Zwitserland ging, werd gearresteerd nadat hij een vrouw en haar kind onder een trein duwde in het centraal station van Frankfurt. De vrouw kon op het nippertje ontkomen, het jongetje overleefde de laffe aanslag niet. Hij zou diezelfde dag ook nog een bejaarde vrouw op het spoor geduwd hebben, die zich nog wist te redden van de aanstormende ICE-trein.

In 2017 werd hij echter nog gefotografeerd en geïnterviewd voor een brochure van de Workers Relief Agency, als voorbeeld van een goed geslaagde integratie.

Hij vertelde toen onder andere dit: “In het begin was communicatie moeilijk hier omwille van de taal, maar dat is niet langer van toepassing.”

“Het is leuk dat iedereen hier in Zwitserland geholpen wordt. Ik wil een beter en makkelijker leven voor mijn kinderen hier, dan ik zelf heb gehad in Eritrea.”

Habte Araya was in die tijd aan de slag als arbeider. Zijn collega’s omschreven hem toen als ‘gereserveerd en een beetje verlegen’.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.