Op zowat heel deze aardkloot zijn de mensen ervan overtuigd dat het nieuwe coronavirus zijn oorsprong vindt in China. Alleen in China zelf denken ze daar anders over.

Of het nu op een beestenmarkt is of in een labo: het is zo goed als zeker dat het nieuwe coronavirus ‘geboren’ werd in het Chinese Wuhan. Dat is waar ze zowat overal ter wereld van uit gaan.

Behalve in China dan. De Chinese overheid probeert een kleine 1,4 miljard Chinezen wijs te maken dat Covid-19 zijn oorsprong niet in China kent. Volgens hen vielen de eerste coronaslachtoffers al in november van vorig jaar in Italië. Een zieke Italiaan zou naar China gereisd zijn, waar er zich vervolgens een catastrofe voltrok.

Maar niet iedere Chinees gelooft dat verhaal. Afrika is het continent van ebola. In Afrika is HIV ook voor het eerst overgesprongen van aap op mens, en het zal volgens de Chinezen dus ook wel in Afrika geweest zijn dat Covid-19 ontstond.

Heel wat Chinezen hebben dan ook schrik van Afrikaanse meneren en mevrouwen. In onderstaand filmpje is te zien hoe een zwarte vrouw de toegang wordt geweigerd in een Chinees shoppingcenter. De video van een dikke halve minuut gaat rond als een sprintend vuurtje, en dan vooral in Afrika.

Cyril Ramaphosa, de president van Zuid-Afrika en tevens voorzitter van de Afrikaanse Unie, eist een onderzoek: “Als Afrikanen zijn we zwaar geschokt. We roepen China op om alle Afrikanen met waardigheid en gelijkheid te behandelen, net als andere inwoners van China”, klinkt het.

 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.