“Dit kan zo niet verder”

“Wat denken jullie Pascal Smet en Benjamin Dalle? Hadden onze collega’s het anders moeten aanpakken? Was dit een prioriteit? “ Dat zijn de woorden die de politievakbond VSOA plaatst bij beelden op Facebook van agenten die worden geschopt en geslagen bij een arrestatie van een man die iemand met een mes had gestoken. De beelden werden woensdagavond rond 20u30 gemaakt in het Mekka van de allochtone criminaliteit, Anderlecht.

Ondervoorzitter van VSOA Vincent Houssin zegt in Het Nieuwsblad dat ze de beelden op Facebook hebben gezet omdat het zo niet verder kan. Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle en Brussels staatssecretaris Pascal Smet worden op de korrel genomen omdat ze allebei de kant van de allochtonen kozen toen er onlangs in Anderlecht rellen waren uitgebroken. Aanleiding voor het geweld toen, was de dood van een 19-jarige crimineeltje dat zich na een politieachtervolging doodreed op een politieauto. Smet vroeg zich toen af of die achtervolging topprioirteit was en of het niet op een andere manier kon worden opgelost. Dalle vond de reacties op het geweld van de allochtonen nogal “zwart-wit”.

“Het gaat over een arrestatie van een dader van ernstige feiten en we zien op de beelden dat de jeugd zich errond verzamelt om de agenten te schoppen”, zegt Vincent Houssin nog in Het Nieuwsblad. “Wat opvalt is dat de agenten geen geweld gebruiken, ze houden de man gewoon in bedwang. Ze halen zelfs hun matrak niet uit. Ze krijgen slaag en ondergaan. Omdat ze weten dat als ze een vinger durven uitsteken, het tot een gerechtelijke vervolging en/of tuchtmaatregelen zou kunnen leiden.”

Op de beelden zie je duidelijk dat er totaal geen respect is voor de politie. Terwijl de arrestant op de grond ligt te huilen en te roepen als een kind om zo de aandacht te trekken, worden de agenten geschopt en geslagen. Een kerel met een baard wil het recht in eigen handen nemen en gedraagt zich als de president van België terwijl hij omstaanders aanmoedigt om tegen de politie in actie te komen. Houssin vraagt zich af deze beelden ook gaan “geminimaliseerd” worden en plaatst als afsluiter bij de beelden: #regelrechteschande