Brussels tuig blijft samenscholingsverbod negeren.

Er zijn mensen die een boete van 250 euro kregen omdat ze op de stoeprand een ijsje zaten te eten, kleinkinderen werden manu militari uit het huis van de bomma verwijderd, maar in Brussel mogen allochtone jeugdbendes de maatregelen aan hun babouche blijven lappen.

“Agenten krijgen expliciet de vraag om niet in te grijpen”, zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA in “De ochtend” op Radio 1. Hij wijst er ook op dat sommige lokale besturen de kant van de bendes kiezen. “Dat is misschien nog een groter probleem dan het overteden van het samenscholingsverbod.”

Vincent Houssin spreekt harde en duidelijke taal. “Sommige linkse besturen zenden verkeerde signalen uit en kiezen de kant van de bendes die de ramadan misbruiken om de macht te veroveren in de straat”, aldus Houssin. Hij zegt dat er al een tijdje rellen zijn in Brussel, maar dat die systematisch worden stilgezwegen.

De ramadan is een gevoelige periode waarin besturen zich politiek niet willen verbranden. De jeugdbendes maken daar dankbaar gebruik van en dagen de politie voortdurend uit. Houssin waarschuwt dat dit probleem wel eens uit de hand zou kunnen lopen, als er niets gebeurt. “Wie zich tegen de politie keert, moet gestraft kunnen worden.”