De listeriabacterie leidt algemene ongerustheid.

De ernst van de besmetting, drong blijkbaar niet helemaal door bij Albert Heijn. Na het bekendraken van de mogelijke besmetting met de listeriabacterie door het bedrijf Offerman, besloot Albert Heijn wel de rekken leeg te maken, maar startte geen terughaalactie. Albert Heijn liet vrijdag de rekken met halalvlees van het merk Wahid leegmaken , maar deed verder niets. Op die manier brachten ze niet alleen klanten in gevaar die het vlees al hadden gekocht, maar verhoogden ze ook het risico dat de bacterie zich verderzou verspreiden. Wahid levert aan Albert Heijn een hele reeks halalvlees.

Albert Heijn wimpelt evenwel de verantwoordelijk van zich af en zegt dat die bij de leverancier ligt.  Ondertussen zijn ook zij een terughaalactie gestart.

Directeur Vonk van het bedrijf Offerman, waar de haard van de bacterie is,  laat weten dat ze meer dan 100.000 kilo vlees uit voorzorg zullen laten vernietigen. “Dat zijn heel wat pakjes,” zegt Vonk.”Maar wij produceren voedselveilig.”

Over de gevallen doden wil hij geen commentaar geven. Volgens de Nederlandse media zou dit het einde van het bedrijf kunnen betekenen. Offerman maakt deel uit van het Belgische beursgenoteerde bedrijf Ter Beke. Het aandeel van Ter Beke is na een spectaculaire val ondertussen door de beurswaakhond FSMA geschorst.