De dader van de steekpartij in Parijs was dan toch een aanhanger van radicale islam.

Michael Harpon(45) stak donderdag 5 agenten neer in een politiekantoor in Parijs. Vier van hen kwamen om het leven, een vijfde ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Harpon werd door een aspirant-agente doorgeschoten op het voetpad.

Michael Harpon was IT’er bij de politie en werkte daar al van 2003. De man was doof en werkt als computerspecialist voor de DRPP, een cel die zich specialiseert in de strijd tegen het terrorisme en die hooggevoelige informatie verwerkte. De ochtend van de moorden, kocht Harpon een keukenmes van 33 centimeter en een oestermes en stak daarmee tussen 12.53 en 13 uur vijf mensen neer.

Een uur eerder, tussen 11.21 en 11.50 uur, stuurde hij nog 33 smsjes naar zijn vrouw die religieus getint was. “ Allah Akbar” en “Volg onze geliefde profeet Mohammed en denk diep na over de Koran,” aldus procureur Jean-Francois Richard van het antiterreurparket. Daarmee bevestigt de procureur dat er wel degelijk extreem islamistische motieven aan de basis van de moord liggen. Aanvankelijk had men uit voorzichtigheid die piste afgeblokt.

Harpon zou zich, volgens Richard,  tien jaar geleden tot de islam hebben bekeerd en kwam er openlijk voor uit dat hij, ondermeer, de aanslag op Charlie Hebdo in 2015 steunde. Sinds enkele maanden veranderde hij zijn kledinggewoonten en had hij contact met vermoedelijke leden van de salafistische beweging.

De vrouw van Harpon is onder tussen aangehouden. Zij is ook doof en vertelde aan de onderzoekers dat Michael op de nacht van woensdag op donderdag stemmen had gehoord in zijn hoofd en dat hij in zijn bed tweemaal  “Allah akbar” had geroepen.