Rel tussen Francken en Lachaert over kernuitstap.

Terwijl het cornavirus als ongenode gast nog in onze huizen logeert, klopt de klimaatcrisis al aan de deur. De kerncentrales gaan dicht en dat is een verkeerd keelgat geschoten bij Theo Francken. Hij wijst Egbert Lachaert (open Vld) op de beloftes die hij maakte om partijvoorzitter te worden: “Geen kernuitstap en regio’s beslissen over alle centen”, blokletterde ‘Het Laatst Nieuws’ destijds. In het politieke jargon heet de bocht die Lachaert nu neemt ‘kazakkendraaien’.

“Dat heet een coalitie vormen, Theo”, twittert Lachaert richting Francken. “Met geven en nemen. Met respect en in vertrouwen. Een coalitiesysteem is geen dictatuur van 1 partij over de anderen.Bij @de_NVA denken ze daar anders over. Anderen vernederen behoort tot het DNA. Daarom mislukten jullie ook in de formatie.”

De reactie van Francken: “Iemand confronteren met eerdere uitspraken en verkiezingsbeloften heeft niets met vernederen te maken. Dat noemen ze oppositie voeren, Egbert. Ik weet dat dat bij jullie al 20 jaar geleden is, maar toch.”

In het woord duurzaamheid zit het woord ‘duur’. Je kan dromen van een ideale wereld, de vraag is of je die ook kan betalen. De ene na de andere groene minister wordt teruggefloten voor zijn/haar beleidsnota. De nieuwe minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) kwam met een onrealistich en onbetaalbaar plan voor de NMBS en Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) werd zelfs door haar eigen coalitiepartner Lachaert op haar plaats gezet voor haar droom over een koolstoftaks. “Ondoordachte en eenzijdige initiatieven gaan we inderdaad federaal niet ondersteunen of invoeren”, tweette Lachaert.

Over de uitlatingen van de minister voor Energie, Tinne Van der Straeten (Groen) in ‘Terzake’ komt vanuit de coalitie vooralsnog geen reactie. Van der Straeten zegt een toekomst te zien voor Bob de Bouwers. “Naar klimaatneutraliteit gaan is zoals verbouwen van je huis. Het wordt eerst erger voor het beter wordt. Je zit in het stof om nadien blij te zijn met de inspanning. De gascentrales zouden in elk geval nodig zijn geweest.” Dan kan de koolstoftaks van haar collega Khattabi maar best in de kast blijven. Onze noorderburen fronsen de wenkbrauwen. “De zuiderburen gaan kerncentrales sluiten en gascentrales bouwen”, schrijft Henri Bontenal (CDA). “Dat betekent: meer CO2-uitstoot. De minister (van groen) verdedigt dat met een redenering waarvoor je een erg lenig begripsvermogen moet hebben. Hoog tijd voor rationeel klimaatsbeleid.”

Je kan bezwaarlijk zeggen dat we er financieel goed voorstaan. Mogen we dan voorzichtig de vraag stellen wie deze groene dromen gaat betalen?