Rel in Italië na racistische uitspraak van een analist.

Onze rode duivel Romulu Lukaku staat met Inter voorlopig alleen aan de leiding in de Serie A. Net nu de eerste opstoot van racisme was gaan liggen, belandt Lukaku weer in het oog van een Italiaanse racisme-storm. Bij aanvang van de Italiaanse competitie was er eerder al  kritiek op racisme in het Italiaanse voetbal toen Lukaku op de tweede speeldag In Cagliari onthaald werd op apengeluiden.

Lukaku zelf wilde hierrond zelf geen polemiek en hoopte dat het incident zou passeren, tot de Italiaanse analist Luciano Passirani totaal uit de bocht ging door te zeggen dat je Lukaku enkel zou kunnen afstoppen als je hem bananen zou geven.

Als je gesprek herbeluistert, is het inderdaad zo dat Passirani – zoals hij achteraf in zijn excuses ook zegt – Lukaku eigenlijk wilde loven. “Lukaku is één van de beste transfers, ik zie geen enkele speler zoals hem bij de andere ploegen in Italië. Hij is sterk en is dubbel zo groot als Zapata van Atalanta. Zo’n spelers hebben iets wat anderen niet hebben. Door goals te maken dragen ze het team. Zijn kwaliteiten één-tegen-één zijn geweldig: als tegenstander val je in zo’n duel op de grond, of je moet hem tien bananen om te eten geven.” Waarmee het bewuste fragment eindigt.

De Analist Passirani boodt nog in de uitzending zelf zijn excuses aan, maar het kwaad was al geschied. Ook de verontschuldigingen aan de grote baas van de zender Telelombardia mochten niet baten. De verontwaardiging in Italië is enorm, en het fragment ging ondertussen viraal. Voor de zender reden genoeg nu om Passirani niet meer uit te uitnodigen voor analyses.