Spurtwonder Christian Coleman loopt tegen de ‘dopinglamp’.

De 100 meter sprint: Usain Bolt: 9.58, Tyson Gay: 9.69, Yohan ­Blake: 9.69, Asafa Powell: 9.72 en Justin Gatlin: 9.74). Bolt is de enige van het gezelschap die nooit werd betrapt of een schorsing kreeg.

Gisteren legde de Athletics Integrity Unit (AIU) de Amerikaanse spurter – en wereldkampioen – Christian Coleman een schorsing van twee jaar op wegens drie gemiste dopingcontroles. Coleman snelste tijd is 9.79.

In 2019 lulde Coleman zich er nog uit toen hij in twaalf maanden tijd drie keer een dopingcontrole had gemist. Hij was – naar eigen zeggen – een slachtoffer, geen dader. Maar de leugen de neemt de lift en waarheid de trap: ooit komen ze allebei boven. Op 9 ­december 2019 ging Coleman alweer in de fout. Het was toen de schuld van de kerstinkopen. Bij de AiU moesten ze er even over nadenken, maar gisteren was de kogel door de kerk. Geen Olympische Spelen voor de 24-jarige wereldkampioen. Hij mag zijn spikes voor twee jaar aan de haak hangen, tot 13 mei 2022.

Eén keer niet op de afspraak zijn, dat kan de beste overkomen. Maar twee keer, laat staan drie of zelfs vier keer een controle missen?

Spurters worden hiermee even geloofwaardig als wielrenners. Zonder spul lijkt het niet te lukken en is het moeilijk, zoniet onmogelijk, om onder de magische grens van 9.7 te lopen. Tenzij je Bolt heet. Die ging zelf onder de 9.6.