Kunnen we wel kiezen tussen gezondheid en economie?

Econoom Peter De Keyzer schetst in ‘Het laatste Nieuws’ een donkere toekomst en haalt vernietigend uit naar de aanpak van de coronacrisis in ons land. Volgens de econoom moet het ergste nog komen. Hij vergelijkt de coronacrisis met de explosie van een nucleaire bom: de flits hebben we gehad, de fall-out volgt nog: “250.000 werklozen en duizenden bedrijven die in de anderhalvemetereconomie ten onder gaan.”

Tijdens de eerste golf pleitte De Keyzer er al voor om meer prioriteit te geven aan de economie en hij herhaalt die boodschap. De overheid heeft gekozen voor de pauzeknop, speelt ondertussen voor Sinterklaas en denkt onbeperkt schulden te kunnen maken. De Keyzer betwijfelt of de Europese Centrale Bank (ECB) als een magische suikeroom die schulden zal blijven overnemen. Bovendien zal vroeg of laat zowel de steun, het uitstel van belastingen als goedkope leningen niet meer volstaan.

Voor De Keyser is het onbegrijpelijk dat ons land voor de tweede keer voor een lockdown heeft gekozen. “De overheid heeft in dit jaar bewezen dat ze onze centen niet goed kan beheren. Heel het systeem: het testen, tracen, eenheid van commando, het werkt allemaal niet naar behoren en dus is er maar één paardenmiddel: de lockdown. Dat is een zwaktebod”, aldus De Keyzer in ‘Het Laatste Nieuws’.

Vijgen na pasen, want we zijn de piek van de tweede golf alweer gepasseerd. Maar wie zegt dat er geen derde of zelfs vierde komt?