“Geen lockdown, waakzaamheid.”

“We zitten op een trein die sneller en sneller gaat rijden”, aldus professor Molenberghs in een interview met Het Laatste Nieuws. Het is een kwestie van rekenenen. Op dit moment zitten we in wat men noemt een exponentiële fase: “Momenteel bedraagt de verdubbelingstijd voor het land negen dagen. Dat betekent dat het aantal besmettingen van vandaag er binnen negen dagen eens zoveel zijn. Als alles zo blijft, tenminste. Want het reproductiegetal -de hoeveelheid mensen die door één besmette persoon worden geïnfecteerd – neemt nog toe. En dus wordt de verdubbelingstijd ook korter en korter.”

Als je die evolutie van de vastgestelde verdubbelingstijd in acht neemt en gaat rekenen, dan zitten we woensdag al aan minstens 3.250 gevallen per dag en tegen begin oktober aan meer dan 6.500 besmettingen per dag. Voorlopig blijft het aantal ziekenhuisopnames nog relatief laag, maar volgens Molenberghs is het een wiskundige logica dat ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal patiënten op intensive care zal toenemen.

Toch pleit Molenberghs niet voor draconische maatregelen, maar voor een bijsturing met het gezond verstand: “Laat ons afstappen van die bubbel van vijf, en geef mensen met een contactbudget opnieuw meer controle op hun eigen leven”, aldus de professor. “We kennen nu de regels van contactbeperking en ‘social distancing’, waardoor de verspreiding trager verloopt.”