Marc Van Ranst waarschuwt toeristen.

Op reis gaan doe je dezer dagen op eigen risico. De situatie verandert bijna uur per uur. In veel Europese landen stijgt het aantal besmettingen weer zo dramatisch dat er verstrengde maatregelen worden genomen. En hier en daar, zoals in Barcelona, moet alweer een lockdown worden ingevoerd. Wie een citytrip naar de stad van het Catalaanse plezier heeft geboekt, zal dat plezier moeten vinden in zijn/haar hotelkamer.

Maar de uitgezworven toeristen zijn vooral een probleem wanneer ze terugkomen. “Het is verontrustend dat we van heel veel gevallen eigenlijk weinig gegevens hebben”, zegt ‘s lands viroloog nummer één, Marc Van Ranst. “We zouden willen weten of ze op vakantie geweest zijn, waar ze geweest zijn, wanneer ze zijn teruggekomen. Dat zijn allemaal dingen waarover we nog een beetje in het duister tasten en dat kan niet.”

Als je naar een gebied gaat waar het misloopt is het de vraag hoe je terugkomt. En of je na terugkeer in quarantaine moet. “Als je nog niet geboekt hebt, ga dan niet, blijf gewoon hier in België”, aldus Van Ranst.

Dat is duidelijk.