Anti-racistische betogingen in meer dan 30 Amerikaanse steden.

De dood van George Floyd is de vlam in de spreekwoordelijke pan. De corona-pandemie werkt overal ter wereld als een ‘versneller’. Al wat er voor corona niet lekker zat, krijgt als het ware een loep op zich gericht.

Deze week overleed een zwarte Amerikaan onder de knie van een blanke agent. Het is alsof de puist van het ongenoegen zich opent en een onderhuids zeer naar boven komt. We zien het puin van een jarenlange strijd voor een gelijkwaardige behandeling van alle burgers, ongeacht hun huidskleur.

In meer dan 30 Amerikaanse steden ontstonden spontane anti-racistische protesten. Mensen vragen een rechtvaardige straf voor de agenten: niet alleen voor de agent die zijn knie tegen Floyds nek hield – hij is intussen in verdenking gesteld van moord en kan tot 25 jaar cel krijgen – maar ook voor de andere drie agenten die niet ingrepen toen hun collega over de schreef ging.

Minneapolis, de stad waar de protesten begonnen, ging zelfs even in “lockdown”: de toegangswegen naar de steden werden afgesloten, want volgens lokale autoriteiten komt zo’n 80 procent van de betogers van buiten de stad om te protesteren. Een verschijnsel dat we in ons eigen Anderlecht maar al te goed kennen.

Om het geweld in de kiem te smoren, doen verschillende staten nu ook beroep op Nationale Garde om de politie te helpen. Maar geweld bekampen met geweld, is nooit een goed idee. In New York, met name in Brooklyn, reden twee politiewagens in op woedende betogers die de wagens met stenen bekogelden. Een provocatie van twee kanten en een pijnlijk symbool van het probleem. Deze uitbraak van geweld is iets wat je als land niet hebben wilt tijdens de uitbraak van een moordend virus.